Atât Wall Street Journal, cât și Bloomberg, au aflat că, joia trecută, administrația americană le-a prezentat europenilor și Ucrainei, în întâlnirea de la Paris, un draft de acord între Rusia și Ucraina ce prevede recunoașterea anexării Crimeei de către Rusia, dar și blocarea aderării Ucrainei la NATO, americanii urmând să meargă apoi cu aceste propuneri către Moscova, pentru a obține o încetare de durată a războiului.
“Ucraina este sub presiune să răspundă săptămâna aceasta la o serie de idei ale Administrației Trump despre acordarea unor ample concesii Rusiei, pentru a pune capăt războiului. SUA ar urma să recunoască anexarea Crimeei de către Rusia (invadată în 2014) și să declare că Ucraina nu va adera niciodată la NATO. (…) O altă idee a SUA ar fi desemnarea teritoriului din jurul centralei nucleare Zaporijie (cea mai mare din Europa, acum oprită, sub control rusesc) ca teritoriu neutru sub control american”, scrie WSJ, care precizează că nu a avut acces la documentul transmis de americani ucrainenilor și aliaților europeni, ci doar la relatările unor oficiali care au văzut acest document.
Avantajul acestui plan ar fi, potrivit acelorași surse, că el nu propune o plafonare a numărului de soldați ucraineni și nici nu exclud sprijinul militar occidental pentru Kiev sau desfășurarea de trupe europene acolo, așa cum vrea Moscova.
Totuși, americanii nu le vor cere rușilor să se retragă nici din regiunile ucrainene ocupate.
Este posibil ca ucrainenii să fi respins în primă fază planul american, iar declarațiile ulterioare ale lui Rubio și Trump, privind intenția SUA de a se retrage de la negocieri să fi fost un mesaj nu pentru Rusia, așa cum s-a crezut inițial, ci pentru Ucraina.
Oricum, WSJ scrie că Statele Unite așteaptă acum răspunsul Kievului, care este posibil să vină la o întâlnire cu europenii și americanii, la Londra, în cursul acestei săptămâni. De aici și mesajul lui Donald Trump de duminică, de pe rețeaua sa socială, în care președintele american a scris că speră la un acord între Rusia și Ucraina chiar în această săptămână. Trump face astfel o presiune suplimentară pe Ucraina, iar “apoi, dacă există o convergență între pozițiile americane, europene și ucrainene, propunerile ar putea fi transmise la Moscova”, arată WSJ.
Publicația americană mai scrie că acceptarea ideilor Administrației Trump s-ar putea dovedi dificilă pentru Kiev, deoarece Ucraina a refuzat anterior orice recunoaștere a revendicărilor Rusiei asupra teritoriului ocupat.
WSJ mai arată că o eventuală recunoaștere a confiscării ruse a Crimeei ar răsturna un deceniu de politică americană în domeniu, chiar în timpul primei Administrații Trump, secretarul de stat Mike Pompeo denunțând anexarea Crimeei de către Rusia ca “o amenințare la adresa principiului internațional de bază împărtășit de statele democratice: că nicio țară nu poate schimba granițele alteia prin forță”.
Congresul SUA a adoptat o legislație care se opune recunoașterii de către SUA a anexării Crimeei de către Rusia.
Sursa: WSJ
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.