Într-un scurt briefing de presă, organizat după ce Consiliul Federal (camera superioară a parlamentului) i-a acordat permisiunea să mute trupe în afara Rusiei, președintele Vladimir Putin a precizat în primul rând că recunoașterea republicilor Donețk și Luhansk presupune acceptarea documentelor fondatoare ale acestora, care se referă la independența regiunilor Donețk și Luhansk așa cum erau ele când făceau parte din Ucraina.
În prezent, cele două republici secesioniste ocupă doar o treime din teritoriul respectiv, iar acordurile de prietenie semnate cu Rusia implică printre altele și garantarea granițelor. Asta ar presupune însă o mutare a armatei ucrainene cu 50-150 Km spre vest și cu peste 200 de km spre nord, pentru evitarea unei confruntări cu armata rusă. Dar președintele Zelinski al Ucrainei a declarat aseară, imediat după semnarea decretelor de către Vladimir Putin, că Ucraina nu se teme și că nu va ceda nimic din teritoriul său.
Tot astăzi, Putin a anunțat că Rusia va oferi ”toate tipurile de asistență” celor două regiuni din estul Ucrainei, inclusiv asistență militară: ”În ceea ce privește utilizarea forței militare în străinătate, bineînțeles că am semnat un acord ieri și în aceste acorduri cu Luhansk și Donețk, vom oferi toate tipurile de asistență, inclusiv asistență militară”. ”Dacă există un conflict, desigur, dacă este necesar, ne vom îndeplini obligațiile pe care ni le-am asumat”, a continuat acesta.
Principalele declarații ale lui Vladimir Putin:
Acordul de pace de la Minsk privind estul Ucrainei nu a fost respectat cu mult înainte ca Rusia să recunoască cele două regiuni separatiste ucrainene. Vreau să spun că mi se pare ca Kievul nu recunoaște cele două republici ca independente. Nu am spus public, dar aș vrea să transmit că întrebarea este de fapt ce trebuie să facă Kievul ca noi să credem că această situație a fost îndreptată. Nu e un secret. Toată lumea trebuie să arate bunăvoință.
În Crimeea a fost un referendum. Oamenii nu au fost forțați să meargă la urme, au mers de bunăvoie și și-au exprimat dorința.
Am vorbit foarte mult despre acest lucru. Suntem categoric împotriva intrării Ucrainei în NATO. Este o amenințare pentru Rusia. În cel mai bun caz, guvernul de la Kiev ar trebui să-și retragă cerea de aderare la NATO.
Trebuie să rezolvăm situația Crimeea și Donbas în discuții diplomatice. Vorbim despre demilitarizarea Ucrainei. Este singurul factor care poate fi controlat și la care putem reacționa.
Am spus deja asta. Înțelegem că acele cuvinte au fost adresate direct nouă, noi le-am auzit. Încă din perioada Sovietică știm că Ucraina are capabilități nucleare extinse. Lor le lipsește sistemul de îmbogățire al uraniului. Dar asta nu este o problemă care nu poate fi depășită. Amenințarea cu care ne confruntăm este apariția de arme nucleare în Ucraina.
Credeți că în lumea modernă este posibil să rezolvăm chestii cu forță militară, dar să fii de asemenea și de partea păcii? Cât de departe trebuie să meargă trupele?
Nu am spus dacă trupele vor intra în această direcție, după această conferință. În al doilea rând este greu să spune ce se va întâmpla, deoarece depinde de circumstanțe.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.