Este pentru prima dată când Putin face declarații publice asupra crizei din Europa de Est din ultimele săptămâni, în ciuda unui val de întâlniri diplomatice și apeluri între oficialii ruși și occidentali. Președintele Vladimir Putin consideră că Occidentul ignoră preocupările cheie de securitate ale Rusiei, în urma refuzului SUA de săptămâna trecută de a accepta solicitările Moscovei, în care se cerea ca NATO să nu se extindă mai mult spre estul Europei și să nu aprobe aderarea Ucrainei la alianța militară.
“Este deja clar acum (…) că preocupările fundamentale ale Rusiei au fost ignorate”, a spus Putin la o conferință de presă comună cu Viktor Orban, potrivit unei traduceri Reuters și CNBC. “NATO vorbește despre dreptul țărilor de a alege liber, dar nu poți întări securitatea cuiva în detrimentul altora”, a mai afirmat președintele Rusiei.
Putin a făcut din nou o aluzie la revendicările Rusiei, declarând că lansatoarele de rachete din România și Polonia, ambele membre NATO, “sunt o amenințare pentru Rusia”. Președintele rus a mai adăugat: “Statele Unite au fost cele care au venit cu rachetele sale la noi acasă, în pragul casei noastre. Și îmi cereți mie niște garanții. Voi ar trebui să ne oferiți nouă garanții. Voi! Și imediat!”.
Acesta a mai spus că SUA doresc să “țină Rusia sub control” și că se folosesc de Ucraina pentru a face asta, în timp ce a reiterat poziția Rusiei conform căreia orice posibilă aderare a Ucrainei la NATO ar “submina securitatea Rusiei”. “Dacă Ucraina vrea să se alăture NATO și încearcă să recupereze Crimeea prin forță, ar trebui să intrăm în război cu NATO?”, a întrebat liderul de la Kremlin.
Cu toate acestea, președintele rus a precizat că speră că dialogul pe tema Ucrainei va continua și că trebuie găsită o modalitate prin care, așa cum a spus el, “va fi păstrată securitatea tuturor”.
În timp ce peste 100.000 de soldați ruși rămân staționați în diferite puncte de-a lungul graniței Rusiei cu Ucraina, există în continuare preocupări sporite că Putin ar putea fi gata să dea undă verde trupelor sale pentru a invada Ucraina. Analiștii politici cred că Rusia dorește să-și mențină sfera de influență și puterea asupra fostelor state sovietice și să oprească gravitația Ucrainei către Occident.
Tot astăzi, Secretarul de Stat american Antony Blinken l-a ”îndemnat” pe omologul său rus Serghei Lavrov la o ”dezescaladare imediată și la retragerea” trupelor ruse și a echipamentelor militare de la frontiera Ucrainei, “dacă vrea să demonstreze că Rusia nu intenționează să invadeze Ucraina”. Miercuri, Putin urmează să discute și cu premierul britanic Boris Johnson, care se află astăzi în vizită în Ucraina.
Surse: The Washington Post, CNBC
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.