Președintele Biroului Electoral Județean din Sibiu a declarat pentru publicația Știri de Sibiu că ,,valul de retrageri este nemaiîntânit”: ,,Cele 373 de persoane selectate să fie președinți ai birourilor electorale ale secțiilor de votare au fost stabilite prin tragere la sorți din lista cu cei 1.000 de experți electorali deținută de Autoritatea Electorală Permanentă.

Problema este că mulți dintre cei aleși se retrag. Nu știu din ce motive, nu mai vor să participe, deși trebuie să fie prezentat un motiv întemeiat pentru acceptarea cererii de retragere.

Avem peste 150 de solicitări de retragere de pe listă până acum. Este un val de retrageri nemaiîntălnit. Este o situație extrem de problematică, care pune sub semnul întrebării buna organizare a referendumului”.

O situație similară are loc și la Bihor, unde 121 din cei 650 de preşedinţi au anunțat Biroul Electoral că nu vor participa din motive personale, potrivit Digi24. Sursa citată transmite că Reprezentanţii Biroulul Electoral Judeţean Bihor spun că deși este prima dată când un număr atât de mare persoane decide să se retragă înaintea scrutinului, nu există niciun pericol ca activitatea în secţiile de votare să nu se desfăşoare normal sâmbătă şi duminică.

Și în județul are loc o situație asemănătoare. Preşedintele Biroului Electoral Judeţean Timiş, Titu Birceanu, a declarat pentru News.ro că aproximativ 150 de preşedinţi de secţii de votare la referendum au anunţat că nu mai doresc să ocupe aceste posturi, însă situaţia nu este una îngrijorătoare pentru că sunt şi alţi doritori în baza de date.

Sunt în judeţul Timiş aproximativ 150 de preşedinţi de secţii de votare care s-au retras fie pe motiv că deja şi-au făcut alte planuri pentru ziua de sâmbătă, fie pe motiv că două zile, cât durează votarea, e prea mult pentru ei. Nu e o problemă pentru că avem suficiente persoane în baza de date, de la scrutinele anterioare, mai ales că acum nu există postul de locţiitor al preşedintelui. 150 de persoane la peste 600 de secţii câte sunt în Timiş nu e un număr îngrijorător“, a declarat Titu Birceanu.

Potrivit preşedintelui Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Buzău, judecătorul Aurel Puşcă, 125 de preşedinţi dintr-un total de 426 au depus la BEJ cereri de retragere de la referendum, majoritatea invocând motive medicale sau faptul că nu ştiau din timp când va avea loc referendumul şi au programate concedii ori evenimente importante în familie, conform News.ro.

“La momentul actual toate secţiile au un preşedinte, însă suntem în situaţia ca anumiţi preşedinţi să se retragă din motive întemeiate. Unii spun că lucrează în week-end, alţii că au evenimente de genul nunţi, botezuri, alţii invocă motive medicale. Practic, pe ei nu i-a întrebat nimeni dacă vor să fie preşedinţi, sunt trecuţi pe o listă veche şi de aici situaţia, cred eu. Nu cred că din motive ce ţin de latura financiară, oricum, e problema domniilor lor. La acest moment, în toate secţiile de votare din Buzău funcţiile de preşedinţi sunt ocupate”, a declarat judecătorul Aurel Puşcă.

În Vrancea, potrivit reprezentanţilor BEJ, circa 80 de persoane desemnate prin tragere la sorţi, în 30 septembrie, pentru a îndeplini funcţia de preşedinte de secţie de votare au anunţat refuzul de a prelua aceste atribuţii. În judeţ sunt 358 de secţii de votare.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday