Efectuată între ianuarie și iunie 2021, cercetarea a adunat informații de la 63 de mii de vizite la spital ale unor pacienți care au fost apoi testați pentru COVID. Toți pacienții au avut peste 50 de ani. În această perioadă, tulpină Alpha a fost dominantă în Statele Unite, fiind înlocuită de tulpina Delta în cursul lunii iunie.
Cercetătorii au calculat apoi eficiența vaccinurilor în scăderea riscului de spitalizare și intubare (formă gravă a bolii, ATI). La 14 zile de la a doua doză de vaccin, atât cei vaccinați cu Moderna cât și cei vaccinați cu Pfizer au avut o scădere cu 90% a riscului de a fi internați în spital cu Covid, în timp ce cei vaccinați cu Johnson and Johnson au avut un risc cu doar 68% mai scăzut de a fi internați.
Dintre pacienții nevaccinati care s-au prezentat la spital în perioada respectivă și au fost internați, 18% sufereau de Covid. În același timp mai puțin de 2% dintre cei care s-au internat cu Covid aveau mai mult de 14 zile de la a doua doză de vaccin.
Această scădere a riscului de internare s-a menținut chiar și pentru pacienții vaccinați cu vârste înaintate, cei peste 85 de ani având un risc cu 85% mai mic de a ajunge în spital. Cei cu boli cronice, respiratorii sau de alt fel, au avut un risc similar scăzut de a fi internați după vaccinare, cu 90% mai mic.
De asemenea, cercetătorii nu au observat nicio scădere sesizabilă a eficacității vaccinului la 16 săptămâni (aproximativ 4 luni) după a doua doză.
Un rezultat interesant al testului este în schimb diferența sesizabilă de eficiență între vaccinurile Moderna și Pfizer după doar o singură doză. Pentru pacienții care au făcut doar o singură doză din vaccinul Pfizer, riscul de spitalizare a scăzut cu doar 33%, în timp ce cei vaccinați cu prima doză din vaccinul Moderna au avut o scădere cu 68% a riscului de spitalizare. Totuși, în timp ce riscul de spitalizare pentru cei cu o doză de vaccin Pfizer a scăzut doar cu 33%, riscul de intubare a scăzut cu 56%.
Concluzia finală a cercetătorilor este că vaccinarea oferă protecție foarte eficientă împotriva spitalizării sau morții chiar și în cazul persoanelor de peste 50 ani, dar și a celor de peste 85 de ani, precum și în cazul persoanelor cu comorbidități, o ipoteza care nu putuse fi testată în studiile clinice.
Sursa: New England Journal of Medicine
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.