Același tribunal a cerut deja un punct de vedere Curții de Justiție a UE într-un caz similar, în iulie, privind oprirea extrădării suspecților polonezi deoarece „independența instanțelor poloneze și, prin urmare, dreptul la un proces echitabil au fost supuse unei presiuni tot mai mari “.

Decizia instanței de la Amsterdam se adaugă plângerilor tot mai numeroase cu privire la reformele radicale ale sistemului judiciar inițiate de partidul de guvernamânt „Lege și justiție” din Polonia.

Îndoieli similare cu privire la independența instanțelor poloneze față de interferențele politice au fost exprimate și de instanțele din Germania, Irlanda și Spania.

Președintele Duda a promulgat inclusiv legea care permite sancționarea judecătorilor ce se opun reformelor judiciare controversate și care îi permite șefului statului să desemneze viitorul președinte al Curții Supreme.

Modificările guvernului de la Varșovia aduse sistemului judiciar au fost puternic criticate de Comisia Europeană, care a deschis o serie de proceduri de încălcarea dreptului comunitar  împotriva Poloniei.

Surse alternative: Politico.eu, Euobserver

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday