Afecțiunea în cauză se numește mielită acută flască (AFM). Această boală neurologică asemănătoare poliomielitei afectează în principal copiii, provocând slăbiciune musculară și, în unele cazuri, paralizie permanentă și chiar moarte. Timp de decenii, cazurile de AFM au fost foarte rare, dar în ultimii ani au apărut focare mai mari în SUA și în alte părți ale lumii. Un corp de cercetări anterioare a legat AFM de un enterovirus (EV-D68) și, deși nu se știe sigur dacă acesta este cauza bolii, focarele au coincis.
Studiul arată că un focar major EV-D68 și, prin urmare, și al mielitei acute (AFM) ar fi fost posibil în 2020 în condiții epidemiologice normale, pentru că tiparele de cazuri au crescut între 2014 și 2019 (în SUA, 153 de cazuri de AFM în 2016 și 238 de cazuri în 2018), posibil din cauza schimbărilor climatice. Dar în 2020 numărul acestora a scăzut surprinzător la doar 31.
Studiul Princeton arată că această evoluție are legptură cu efectele combinate ale distanțării fizice, ale politicilor de carantină și izolare impuse împotriva coronavirusului. “Analiza noastră preliminară indică faptul că este posibil ca răspunsul la pandemie COVID-19 să fi afectat dinamica unui focar EV-D68 din 2020”, scriu autorii.
Sursa: Science Magazin
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.