Update 3: Consiliul Uniunii Europene, prezidat de Slovenia, a anunțat că cele 27 de țări membre sunt de acord cu suspendarea temporară a călătoriilor înspre și dinspre sudul Africii. Statele membre sunt libere să aplice restricțiile când vor; de asemenea, pot lua măsuri suplimentare.
Sunt vizate de interdicție Africa de Sud, Botswana, Eswatini, Leshoto, Mozambic, Namibia și Zimbabwe.
Update 2: Comisia Europeană a emis oficial recomandarea anunțată mai devreme vineri, pentru a introduce “frânarea de urgență” a călătoriilor internaționale ce vizează țările din sudul Africii. Ursula von der Leyen a cerut ca persoanele care vin din aceste regiuni să fie plasate sub carantină strictă.
Update 1: Trei cazuri de infectare cu varianta B.1.1.529 au fost identificate în Israel, la persoane sosite din străinătate, una dintre ele din Malawi, anunță Ministerul Sănătății, care mai spune că cele trei persoane erau vaccinate. Astfel de cazuri au mai fost descoperite și în Hong Kong, la cetățeni sosiți din Africa de Sud, scriu AFP și France24.
The @EU_Commission will propose, in close coordination with Member States, to activate the emergency brake to stop air travel from the southern African region due to the variant of concern B.1.1.529.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) November 26, 2021
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, va propune celor 27 de țări membre să suspende cursele aeriene înspre și dinspre regiunea de sud a Africii, într-o manieră coordonată la nivelul blocului comunitar. Germania și Italia au restricționat deja călătoriile în regiune.
Și UK a interzis zborurile cu Africa de Sud, Namibia, Lesotho, Botswana, Eswatini și Zimbabwe, iar în Israel, interdicția este valabilă și pentru Mozambic. Este de așteptat ca și țări din Asia, precum Japonia și India, să ia aceeași decizie.
Africa de Sud a confirmat până acum 22 de cazuri de infectare cu varianta denumită momentan B.1.1.529, cu peste 32 de mutații la nivelul proteinei Spike. Unii oameni de știință cred că mutațiile s-au produs în timpul unei infecții cronice la o persoană bolnavă de SIDA. Din cauza numărului mare de mutații, cercetătorii cred că tulpina păcălește anticorpii obținuți prin vaccinare sau prin boală, celulele responsabile cu imunitatea organismului nefiind capabile să o recunoască.
Deocamdată, tulpina este catalogată de OMS drept “variantă sub monitorizare”, nu “care provoacă îngrijorarea” sau “de interes”. Specialiștii Organizației spun că mai au nevoie de timp pentru a investiga B.1.1.529.
Potrivit datelor disponibile, pe continentul african au fost confirmate 8,6 milioane de infecții cu coronavirus și 222 de mii de decese. Doar 6,6% din totalul populației de pe continent este imunizată anti-Covid.
Surse alternative: DW, Euronews.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.