The Washington Post transmite că, la aproximativ 20 de minute după ce autoritățile au început să percheziționeze birourile Uber din Amsterdam, în 2015, ecranul computerului asistentei unuia dintre oficialii companiei “s-a deconectat în mod misterios”. Ligea Wells a precizat atunci că laptopul pe care îl folosea s-a stins după ce “s-a comportat ciudat”.
Sinteza a celor 124 de mii de documente confidențiale publicate sub forma unei investigații internaționale de către BBC, The Washington Post, The Guardian și alte publicații din întreaga lume sugerează totuși că acest “comportament ciudat” al computerului asistentei nu a fost pur și simplu o întâmplare.
Documentele arată că directorul executiv al Uber, Travis Kalanick, a ordonat atunci ca toate sistemele informatice din Amsterdam ale companiei să fie deconectate imediat de la rețeaua internă a Uber, restricționând astfel accesul autorităților guvernamentale la anumite date în timpul perchezițiilor.
“Vă rog să deconectați accesul cât mai curând posibil. Accesul [la datele companiei] trebuie restricționat în Amsterdam”, sunt mesajele trimise de Kalanick printr-un email în care ordonă unui subordonat să blocheze accesul tuturor laptopurilor și celelalte dispozitive din biroul respectiv la sistemul informatic al Uber. Nu este clar dacă autoritățile care urmau să realizeze perchezițiile au mai obținut acces în cele din urmă la acele documente.
Reacția conducerii companiei în 2015 și, implicit, folosirea expresiei respective de către Kalanick, a fost un exemplu “îndrăzneț” al modului în care Uber s-a folosit de mijloace tehnologice pentru a nu permite autorităților să investigheze practicile companiei, pe fondul perturbării industriei globale a taxiurilor.
Investigația concluzionează că Uber a dezvoltat sisteme tehnologice extinse pentru a încurca anchetele oficiale, o acțiune mult mai “agresivă” față de ce se știa deja, implicit, eforturile companiei de a deranja autoritățile de reglementare, inspectorii guvernamentali și poliția. Departe de a dezvolta pur și simplu o aplicație care conectează șoferii și clienții, Uber și-a valorificat capacitățile tehnologice în multe cazuri pentru a obține un avantaj ascuns în fața autorităților.
Analiza completă pe The Washington Post
Foto: Anton Garin | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.