Ministrul Justiției a anunțat după ședința de guvern de astăzi că Executivul a adoptat două ordonanțe de urgențe. Prima, se referă la procedura de selectarea a procurorului european din partea României.
Proiectul de ordonanță de urgență nu se afla pe ordinea de zi de astăzi, dar a fost anunțat de premierul Dăncilă la începutul ședinței. Consiliul Superior al Magistraturii a avizat favorabil proiectul de OUG, cu observația că funcția poate fi ocupată şi de către un judecător, „context în care trebuie prevăzute condiţiile de vechime şi grad”.
Principalele declarații ale lui Tudorel Toader:
„Nu cred că am la dispoziție tot timpul necesar pentru a explica tot ce cuprind cele acte normative. Doua OUG. Le voi prezenta în sinteză. Voi lua și trei întrebări.
Prima. Se referă la unele măsuri pt adoptarea regulamentului 1939/2017 pentru punerea în aplicare a unei forme de cooperare consolidată privind instituirea Parchetului European. Martie 2017, participam în calitate de ministru al Justiției la primul consiliu JAI. Erau opt țări ce și-au arătat disponibilitatea, erau nevoie de nouă state. Mi se pare firească această instituire a Parchetului European.
S-a declanșat procedura de cooperare consolidată, participând în prezent 22 de state. Regulamentul a fost publicat la sfârșitul anului 2017. În trei ani trebuie ca Parchetul European să funcționeze. OUG de astăzi nu se referă la procurorul șef european. În privința alegerii acestuia, este o altă procedură, alt regulament.
Trebuie să desemnăm trei candidați. Îi trimitem la Bruxelles până pe 31 martie, acest termen justifică urgența OUG de astăzi. Va fi ales un procuror, la nivelul Ministerului se va desfășura procedura de selecție. Ministerul este autoritatea relevantă. Nu va fi nominalizat de ministru direct, fără respectarea procedurii. La această funcție poate candida un procuror, dar și un judecător. Procurorul european poate fi un actual judecător, ce va fi inclus pe lista de trei. După expirarea mandatului, se intoarce pe funcția de pe care a candidat.
Procurorul european delegat, altă funcție, își va desfășura activitatea în țară. Deosebirea este că procurorul european merge la Luxemburg, cel delegat poate fi doar un procuror care nu va merge la Luxemburg. Aceasta este esența OUG adoptată astăzi. Va fi publicată în MO cât mai curând. Vom declanșa imediat apoi procedura de selecție a celor trei candidați.”
Pe ordinea de zi a ședinței de Guvern nu figura nici o ordonanță de urgență.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.