Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a susținut o declarație de presă, după o întâlnire cu premierul, anunțată de Viorica Dăncilă încă de ieri, cu scopul evaluării efectelor recursului compensatoriu, ca urmare a valului de infracțiuni violente din ultima perioadă.
Toader a spus că luni îi va prezenta premierului Viorica Dăncilă propunerile care pot fi luate, în urma unei analize generală a dinamicii fenomenului infracțional. A precizat că autorul faptei de la Mediaș nu face parte din categoria celor care au beneficiat de recursul compensatoriu.
Principalele declarații ale ministrului Justiției:
„Orice faptă penală este gravă și trebuie să fie reprimată. Orice reglementare juridică trebuie să protejeze drepturile cetățenilor. Problema supraaglomerării penitenciarelor trebuie să fie rezolvată în acord cu standardele europene.
Adevărul trebuie să fie cunoscut, scos la suprafață, pentru a cunoaște când și ce măsuri trebuiesc luate pentru îndrpetarea lucrurilor.
Legea privind recursul compensatoriu a fost inițiată de guvernul tehnocrat, avizată favorabil de CSM în componența anterioară, care a propus schimbarea naturii juridice a reglementării.
Legea a fost susținută și votată inclusiv de PNL și USR. A fost promulgată de președintele României, fără să o critice la CCR. A fost criticată în controlul a priori, dar obiecțiile de neconstituționalitate au fost respinse.
Statistica de la ANP ne arată o scădere a populației din penitenciare. O scădere a numărului celor condamnați care au beneficiat de liberare condiționată. O scădere generală a stării de recidivă. Am statistica la mine, o găsiți pe pagina de internet a ANP. Nu am să o citesc, dar dau exemple.
În anul 2014 au fost liberați condiționat 11.392 de condamnați. În 2018 au fost liberați 8.859 de deținuți. Numărul celor care revin în peniteciar după liberare condiționată este în scădere. Comparativ cu 2014, observăm că au revenit 3.598 de deținuți, față de 2018 când au revenit 448 de liberați condiționat. Din totalul celor care au beneficiat de prevederile privind recursul compensatoriu, statisca ANP-ului arată că 5,02% au revenit în penitenciar.
O precizare, autorul faptei de la Mediaș NU face parte din categoria celor care au beneficiat de recursul compensatoriu.
Am avut o întrevedere cu doamna premier privind Legea Recursului Compensatoriu, procesul legislativ si consecințele.
În zilele următoare vom face o analiză generală a dinamicii fenomenului infracțional, o nouă evaluare a datelor statistice ale ANP privind benficiarii legii, vom analiza cauzalitatea, structura, consecințele faptelor comise de către beneficiarii legii privind recursul compensatoriu.
Luni îi voi prezenta doamnei premier rezultatele și propunerile care pot fi luate. După discuția cu domnia sa voi comunica măsurile pe care le vom decide a fi luate, legislative și non-legislative.”
Amintim că președintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului să facă o analiză profundă privind recursul compensatoriu și să vină cu soluții, întrucât „siguranța cetățeanului nu este negociabilă”. PSD i-a răspuns lui Klaus Iohannis afirmând că acesta „a promulgat Legea Prună fără să o conteste la CCR şi fără să o trimită la reexaminare” și că „cere soluții după ce premierul a anunțat deja că le va căuta”.
Opoziția i-a solicitat premierului Dăncilă să adopte OUG de abrogare a legii recursului compensatoriu, arătând că legea „nu a făcut decât să îi incurajeze pe cei din penitenciare.”
Reamintim că zilele trecute un bărbat a ucis un tânăr în vârstă de 25 de ani, la Mediaș. Suspectul fusese condamnat în trecut pentru omor și eliberat recent.
Potrivit Autorității Naționale a Penitenciarelor, peste 14 mii de deținuți au fost eliberați pe baza legii recursului compensatoriu, iar 724 dintre ei s-au întors deja după gratii.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.