Raportul, publicat în ultimele zile ale administrației fostului președinte Donald Trump, susține că mai mulți medici de la laboratorul din Wuhan au prezentat simptome extrem de severe, similare cu simptomele infecției Covid, necesitând internare în spital. China a raportat Organizației Mondiale a Sănătății că primul pacient cu simptome de tip Covid a fost înregistrat la Wuhan pe 8 decembrie 2019.
Deși unii virusologi spun că simptomele puteau fi atribuite unei viroze sezoniere, obișnuite, acest raport poate juca un rol important în ceea ce privește decizia comunității internaționale de a demara o nouă anchetă referitoare la începuturile pandemiei.
La începutul acestui an, o echipă a Organizației Mondiale a Sănătății a petrecut o lună în Wuhan investigând originea virusului și a ajuns la concluzia că virusul, cel mai probabil, a trecut de la lilieci la oameni. Investigatorii OMS au spus că este ”extrem de puțin probabil” ca virusul să fi scăpat din laborator. OMS a recunoscut totuși că nu a avut acces la toate informațiile necesare. Această lipsă de informații i-a determinat pe unii experți să nu excludă posibilitatea ca virusul să fi fost scăpat dintr-un laborator.
China a negat în mod constant că SARS-CoV-2 a fost conceput în laborator. Cu toate acestea, laboratorul nu a publicat date sau înregistrări despre activitatea sa cu coronavirusuri la lilieci. Directorul Laboratorului Național de Biosiguranță din Wuhan, care face parte din Institutul de Virologie din Wuhan, a negat puternic această informație. “Am citit-o, este o minciună completă. Aceste afirmații sunt neîntemeiate. Laboratorul nu a fost conștient de această situație și nici nu știu de unde provin astfel de informații”, a declarat directorul Yuan Zhiming pentru publicația de stat Global Times.
În același timp însă, data coincide cu momentul în care experții cred că virusul a început să circule. în Italia, de exemplu, medicii spun că ”o pneumonie stranie” circula deja încă din noiembrie. Giuseppe Remuzzi, directorul Institutului de Cercetări în Farmacologie din Milano declara în martie anul trecut că medicii generaliști s-au confruntat în decembrie, dar chiar și în noiembrie, cu cazuri foarte ciudate, foarte grave, mai ales la pacienți în vârstă.
Totodată, un studiu al Institutului Superior de Sănătate (ISS) italian arată că virusul era prezent în apele reziduale de la Milano şi Torino, în nordul Italiei, din decembrie 2019. Totodată un studiu publicat în European Journal of Epidemiology, în februarie anul acesta, sugerează o circulație a SARS-CoV-2 în Europa mai devreme decât ceea ce a fost raportat. Studiul s-a bazat pe analiza ulterioară de 9.144 de eșantioane de sânge din cadrul unui vast studiu lansat în Franța pentru a urmări diverse aspecte epidemiologice, iar la 353 dintre ele au fost detectată prezența de anticorpi SARS-CoV-2.
Surse alternative: Business Insider, CNN, WSJ.
Sursa foto: KOBU Agency/Unsplash.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.