“În acest moment, ne îndreptăm către o încălzire cu două grade și trebuie să țintim către mai puțin”, a declarat pentru BBC Alok Sharma, președintele COP26, care a cerut fiecărei țări să facă mai multe în lupta cu schimbările climatice.
În prezent, temperatura medie înregistrată pe globul pământesc este cu 1,1-1,2 grade Celsius mai ridicată decât era în secolul al XIX-lea, înainte de Revoluția Industrială, iar cantitatea de dioxid de carbon emanată în atmosferă a crescut cu 50%. Cercetătorii au atras atenția că liderii lumii trebuie să pună în practică toate strategiile climatice asumate la nivel declarativ, în caz contrar omenirea nu va mai avea timp să atingă obiectivul asumat în 2015.
În 2019, China a fost responsabilă pentru cel mai mare volum de emisii de dioxid de carbon, peste 11 mii de megatone, fiind urmată de SUA – 5.100 de megatone, de Uniunea Europeană (inclusiv Marea Britanie) – 3.300 de megatone, India – 2.500, și Rusia 1.700.
Summitul de la Glasgow se desfășoară în perioada 31 octombrie – 12 noiembrie. Președintele României, Klaus Iohannis va fi prezent la lucrări numai pe 1 și 2 noiembrie și va susține obiectivele comune ale UE. Declarația națională va evidenția rolul fiecărui om, precum și folosirea forței naturii, în lupta cu schimbările climatice: “România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, se angajează să contribuie la eforturile Uniunii de a reduce cu cel puțin 55% emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030 (comparativ cu nivelul din 1990) și de a atinge neutralitatea climatică până în 2050”, se arată într-un comunicat emis de Administrația Prezidențială.
Sursa info și grafice: BBC.
Sursa ilustrație: MACHPhotography | Dreamstime.com.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.