Această primă versiune de șapte pagini a acordului definește ceea ce negociatorii speră că va fi rezultatul discuțiilor de la COP26. Documentul se concentrează pe “adaptare”, în sensul sprijinirii cât mai multor țări pentru a lupta contra efectelor schimbărilor climatice, și pe “finanțare”, o problemă controversată deoarece țările mai sărace acuză statele mai bogate pentru că nu contribuie destul la rezolvarea crizei climatice.
Potrivit BBC, documentul conține pași importanți pentru limitarea creșterii temperaturilor și pentru a convinge țările să fie mai ambițioase în planurile pentru reducerea emisiilor.
În condițiile în care miercuri a fost desemnată ziua discuțiilor pe tema transporturilor la COP26, Marea Britanie a anunțat că toate camioanele noi, care vor fi vândute începând din 2040, vor trebui să aibă emisii zero. Alte 30 de țări au convenit să colaboreze pentru a spori utilizarea vehiculelor cu emisii zero, în timp ce planurile pentru “coridoare verzi de transport maritim” urmează, de asemenea, să fie dezvăluite.
Alte 14 state care sunt responsabile pentru mai mult de 40% din emisiile aviației globale s-au angajat să respecte un nou obiectiv de decarbonizare, în condițiile în care participanții la summit, inclusiv prim-ministrul Boris Johnson, au fost criticați pentru că au ales avioane ca mod de transport pentru călătoriile scurte spre Glasgow.
În ciuda promisiunilor făcute până acum la summit, planeta se îndreaptă încă spre o încălzire de +2,4 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, potrivit unui raport Climate Action Tracker. O creștere medie globală a temperaturii de doar +2 grade Celsius ar putea însemna că un miliard de oameni vor fi afectați direct de căldură și umiditate. Oamenii de știință spun că încălzirea globală trebuie limitată la +1,5 grade Celsius pentru a evita efectele catastrofale ale schimbărilor climatice.
Înainte de a se întoarce la summit, premierul britanic Boris Johnson a declarat că se va întâlni cu miniștri și negociatori pentru a afla noile concluzii: “Echipele de negociere fac eforturi mari în ultimele zile ale COP26 pentru a transforma promisiunile în acțiuni concrete privind schimbările climatice. Mai sunt multe de făcut. Această problemă este mai importantă decât orice țară și este timpul ca națiunile să lase deoparte diferențele și să se unească pentru planetă”.
În cadrul summitului încă se negociază asupra unei înțelegeri finale cu care să fie de acord toate cele 197 de state participante. Totuși, o serie de concluzii secundare au fost anunțate săptămâna trecută:
- Peste 100 de lideri au promis că vor opri despăduririle până în 2030, inclusiv Brazilia, în condițiile în care Pădurea Amazoniană este considerată printre cele mai afectate de defrișări.
- Peste 80 de țări, între care SUA și toate statele UE, s-au angajat ca până în 2030 să-și reducă emisiile de metan cu 30% față de nivelul din 2020. Reducerea metanului din atmosferă este considerată cea mai rapidă cale pentru a limita încălzirea globală;
- Mai mult de 40 de țări au promis că vor renunța la utilizarea cărbunelui pentru producerea de electricitate, deși cele mai mari industrii precum China și SUA nu au semnat acest acord;
- Anumite sume de bani vor fi alocate statelor în curs de dezvoltare pentru a se adapta la schimbările climatice, dar multe dintre acestea spun că finanțarea nu va fi suficientă.
Sursă: BBC
Sursa Foto: Dmitry Rukhlenko / Dreamstime
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.