Construcția zidului, care a început în 2018, a fost oprită pe 20 ianuarie anul acesta, după ce Joe Biden a preluat președinția Statelor Unite. Totuși, contractele pentru construcția zidului au rămas o problemă care încă trebuie rezolvată de guvern, iar Departamentul Apărării (care a furnizat mare parte din fondurile pentru zid) estima în aprilie că vor apărea costuri de 1.4 miliarde de dolari doar pentru închiderea contractelor care fuseseră deja semnate.
În afara acestor costuri, materiale în valoare de sute de milioane de dolari fuseseră deja cumpărate și pregătite pentru instalare, precum stâlpi de iluminare, țevi, pietriș, nisip, ciment și peste 50.000 de stâlpi de oțel. O sursă anonimă din cadrul uneia dintre companiile producătoare plasează costul unui asemenea stâlp la nouă mii de dolari, ceea ce înseamnă că numai acești stâlpi metalici au costat peste jumătate de miliard de dolari. Mai mult, acești stâlpi sunt adesea umpluți de către companiile constructoare cu fier beton pentru a îi întări și pentru a face foarte dificilă îndepărtarea lor.
Corpul de Ingineri al Armatei, care s-a ocupat de o bună parte din lucrările de construcție, încearcă acum să găsească alte întrebuințări pentru aceste materiale. Dar stâlpii de oțel nu au multe utilizări alternative iar umplerea lor cu fier beton le face reciclarea cvasi-imposibilă. Până atunci, conform unui raport al unui subcomitet al Congresului SUA, este nevoie de 3 milioane de dolari zilnic doar pentru a păzi toate aceste materiale, deși jurnaliștii de la cotidianul The Atlantic afirmă că în unele locuri paza lipsește cu desăvârșire. De altfel, chiar luna aceasta au fost furate materiale în valoare de un milion de dolari din statul Texas, dar acestea au fost rapid recuperate de poliție.
Sursă: The Atlantic
Sursă foto: Czuber @ Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.