Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), invazia Ucrainei de către Rusia a tensionat și mai mult piețele globale de petrol. Deși sancțiunile impuse Rusiei în ultimele zile nu vizează direct domeniul petrolului și al gazelor, este de așteptat ca restricțiile să reducă puternic stocurile de țiței. În acest context, cele 31 de țări membre AIE au decis să elibereze 60 de milioane de barili, din rezerve.
Departamentul de Energie al SUA intenționează să elibereze 30 de milioane de barili de petrol din Rezerva Strategică, una dintre cele mai agresive măsuri la dispoziția Casei Albe, în timp ce încearcă să reducă costurile pentru consumatori. Într-o declarație de marți, secretarul pentru Energie a sugerat că Administrația Biden este pregătită să elibereze chiar mai mult de atât. La 22 februarie, rezervele strategice ale SUA totalizau 582,4 milioane de barili.
Directorul AIE, Fatih Birol, a declarat că “Situația de pe piețele energetice este foarte gravă și necesită toată atenția noastră. Securitatea energetică globală este amenințată, punând economia mondială în pericol în timpul unei etape fragile a redresării”.
Analiștii industriei petroliere afirmă că nu este clar exact ce efect va avea asupra prețurilor eliberarea petrolului stocat. Incertitudinea cu privire la cât va dura războiul din Ucraina și ce efect va avea asupra exporturilor de petrol rusești au făcut dificil pentru experți să prezică cât de mult se va agrava deficitul de petrol existent în săptămânile și lunile următoare.
Rusia este al treilea mare producător de petrol din lume și exportă mai mult petrol decât oricare altă țară, aproximativ cinci milioane de barili pe zi (12% din comerțul global). În anunțul de azi, AIE a spus că eliberarea decisă azi este echivalentă cu două milioane de barili pe zi timp de 30 de zile. Înlocuirea exporturilor de petrol ale Rusiei pe termen lung, folosind rezerve, nu este o opțiune pe termen lung, potrivit specialiștilor, dar, ca răspuns pe termen scurt la presiunea inflaționistă și la creșterea prețurilor la benzină, se așteaptă ca acesta să reducă costurile pentru consumatori.
Prețul petrolului american (WTI) a crescut în ședința de tranzacționare de astăzi cu peste 9%, până la 104,41 de dolari pe baril. În privința petrolului european (Brent), un baril se tranzacționează pentru 106 de dolari, un plus de peste 8%.
Sursa: The Washington Post
Sursa foto: Praethip Docekalova – Dreamstime
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.