Președintele Donald Trump a susținut prima declarație de presă de la izbucnirea protestelor cauzate de decesul lui George Floyd, un bărbat de culoare călcat pe gât de un polițist în timpul încătușării. Președintele SUA s-a autointitulat președintele „legii și ordinii” și  a amenințat că va mobiliza armata pe străzi dacă violențele nu încetează, anunță CNN

„Primarii și guvernatorii trebuie să instituie o prezență copleșitoare a forțelor de ordine, până când violențele vor fi oprite. Dacă un oraș sau un stat refuză să ia măsurile necesare pentru a apăra viața și bunurile locuitorilor lor, atunci voi desfășura armata Statelor Unite și voi rezolva rapid problema în locul lor”, a declarat Donald Trump, citat de Reuters.

„Chiar în timp ce vorbim, desfășor mii și mii de soldați bine înarmați, personal militar și agenți ai forțelor de ordine pentru a opri răzvrătirile, jaful, vandalismul, atacurile și distrugerea proprietății”, a afirmat șeful Casei Albe. Totodată a catalogat violențele din ultimele zile drept „terorism intern”.

Chiar în timp ce președintele Trump susținea declarația, poliția a folosit gaze lacrimogene și a tras cu gloanțe de cauciuc pentru a dispersa manifestanții pașnici lângă Casa Albă. În ciuda intervenției forțelor de ordine, mai mulți protestatari au rămas în fața Casei Albe și au scandat pe toată durata cât a vorbit președintele.

Ulterior, Donald Trump s-a deplasat pe jos la Biserica Episcopală Sf. Ioan, un lăcaș de cult folosit de președinții americani de mai bine de un secol, care a fost incendiată în protestele din weekend. S-a pozat cu biblia în mână în fața bisericii.

 

Confruntări violente între manifestanți și protestatari au avut loc în peste 30 de orașe mari din SUA, după decesul lui George Floyd, un bărbat de culoare călcat pe gât de un polițist în timpul încătușării. Vineri, polițistul implicat în decesul bărbatului a fost arestat. Manifestații au avut loc inclusiv la New York, Washington, Detroit, Los Angeles, Atlanta, Chicago, Denver, Houston, Louisville, Phoenix și Memphis.

Update luni ora 14:15: Sute de persoane au fost arestate în noaptea de duminică spre luni în Statele Unite, după ce au participat la protestele din toată țara, anunță CNN.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Poliție din New York a anunțat că peste două sute de persoane au fost aretate în timpul protestului de duminică noaptea, precizând că majoritatea arestărilor au avut loc în Manhattan și Brooklyn.

Cel puțin șapte ofițeri de poliție au fost răniți și zeci de mașini au fost avariate în timpul protestului, a adăugat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Poliție din New York .

De asemenea, sute de persoane au fost arestate în zona orașului Los Angeles, au anunțat oficiali locali.

În Santa Monica au avut loc cel puțin nouă incidente armate, iar poliția și pompieri au răspuns la peste o mie de apeluri de urgență (911). Autoritățile locale precizează că într-o zi obișnuită au loc 200 de apeluri la numărul de urgență.

Și Departamentul de Poliție din San Diego a anunțat că peste o sută persoane au fost arestate și închise, pentru vandalism, agresarea forțelor de ordine, etc.

În Charlotte, Carolina de Nord, un protestatar a fost arestat după ce a lovit în față cu o piatră un polițist. În total 15 persoane au fost arestate în Charlotte.

Un incident a avut loc și la un marș de comemorare în Minnesota. O cisternă a intrat în mulțime, dar s-a oprit înainte de a lovi vreun participant la demonstrație. Șoferul a fost arestat.

Circa cinci mii de membri ai Gărzii Naționale au fost mobilizați pentru a stabili ordinea în statele în care guvernatorii au cerut ajutorul acestei entități. Alți două mii de membri sunt pregătiți să intervină, dacă e nevoie de suplimentarea efectivelor, arată CNN News. Statele vizate sunt Colorado, Georgia, Indiana, Kentucky, Minnesota, Carolina de Nord, Ohio, Pennsylvania, Carolina de Sud, Dakota de Sud, Tennessee, Texas, Utah, Washington și Wisconsin.

Purtătorul de cuvânt al Gărzii Naționale, sergentul W. Michael Houk, a subliniat că personalul Gărzii Naționale este instruit, echipat și pregătit să ajute forțele de ordine locale pentru protejarea vieții și a proprietăților cetățenilor.

Manifestațiile în memoria lui George Floyd au trecut Oceanul Atlantic și au ajuns în Europa, conform CNN News. Zeci de persoane s-au adunat la Berlin, chiar în fața Porții Brandenburg. Aceștia au ridicat pancarte pe care scria „Justiția nu poate aștepta” și „Black lives matter”.

În Danemarca, protestatarii s-au adunat în fața ambasadei SUA din Copenhaga, unde au srigat și au afișat pancarte prin care cereau dreptate în cazul cetățeanului afro-american.

La Londra, sute de persoane s-au adunat în Piața Trafalgar, unde au scandat și au afișat pancarte de susținere pentru protestatarii americani, transmite BBC News. Printre scandări: „Fără dreptate nu există pace!”, „Solidaritate” sau „Black lives matter”.

În Statele Unite, un polițist din Jacksonville a fost înjunghiat în gât de un protestatar și a fost transportat de urgență la spital.

La New York, o mașină de poliție a fost filmată când intră în plin în mulțimea de protestatari, scrie CNN.

Numeroase state au cerut intervenția cât mai rapidă a Gărzii Naționale, după instituirea stării de asediu. Totodată, 25 de orașe au interzis circulația pe timpul nopții.

Protestatarii jefuiesc magazinele aflate în apropierea manifestațiilor, scrie BBC. Video: 

Trei autovehicule ale Serviciilor Secrete care păzeau Casa Albă au fost vandalizate de protestatari sâmbătă. Aceștia au spart parbrizele celor trei mașini, pe care le-au  vopsit cu graffiti, conform CNN.

Los Angeles, Chicago, New York și Miami au fost incendiate inclusiv mașini ale poliției.  

Guvernatorul din Minnesota, stat în care a fost omorât George Floyd, a anunțat că va mobiliza în totalitate Garda Națională a statului pentru a răspunde la mișcările de stradă. „Decizia este una fără precedent în utimii 164 de ani, dar situaţia din orașul Minneapolis nu mai are nicio legătură cu omorârea lui George Floyd, ci cu atacarea societăţii civile, inocularea fricii şi perturbarea marilor noastre oraşe”, a fost argumentul lui Tim Walz, citat de CNN.

O echipă de reporteri a Fox News a fost hărțuită și alergată pe stradă de către protestatarii care manifestau în apropiere de Casa Albă, precizează site-ul postului de televiziune. Reporterul Leland Vittert și doi colegi de-ai săi prezentau imagini din piața Lafayette, când mai mulți protestatari i-au înconjurat. Jurnaliștii au fost mai apoi agresați de mulțime, care a spart și o cameră de filmat.

Este a doua echipă de televiziune care trece printr-un incident neobișnuit, după ce vineri o echipă CNN a fost arestată, în timp ce transmitea live de la protestele din Minneapolis.

La Washington, sute de oameni s-au adunat în apropierea Casei Albe, cerând dreptate pentru moartea lui George Floyd. Clădirea a fost închisă complet, de teama mulțimii adunate în apropiere. Administrația Trump a mobilizat Secret Service, serviciul însărcinată cu protejarea liderilor națiunii și a familiilor acestora, pentru a alcătui un perimetru de securitate în jurul clădirii.  

Ulterior, într-un șir de postări pe Twitter, Donald Trump a lăudat intervenția Secret Service: „A făcut o treabă foarte bună astă-noapte la Casa Albă. Nu doar că au fost niște profesioniști, dar și foarte calmi. Am stat înăuntru și le-am privit fiecare mișcare și m-am simțit foarte în siguranță. I-au lăsat pe «protestatari» să țipe și să urle cât de mult au dorit, dar atunci când cineva a devenit prea îndrăzneț sau prea obraznic, l-au lovit tare – nici n-au știut ce i-a lovit. Linia frontului a fost înlocuită constant cu agenți proaspeți, ca prin magie. Grămadă mare, organizată profesionist, nimeni nu a fost nici măcar aproape de a rupe gardul.

Dacă ar fi reușit s-ar fi întâlnit cu cei mai feroce câini și cele mai sinistre arme pe care le-am văzut vreodată. Atunci, oamenii ar fi fost răniți foarte rău, cel puțin. Mulți agenți ai Secret Service abia așteaptă să intre în acțiune. «I-am pus pe cei tineri pe linia frontului, domnule, adoră să facă asta, e antrenament bun” a scris acesta, citat de Digi24.

În Atlanta, mulțimea a vandalizat numeroase clădiri și mașini de poliție. Inclusiv sediul CNN a fost atacat cu pietre și desenat cu grafitti.

La Detroit, un tânăr de 19 ani a decedat după ce o persoană necunoscută a deschis focul spre mulțime.

La începutul săptămânii, manifestațiile au fost pașnice, sub forma unor marșuri anti-rasiale, însă în ultimele trei zile, acestea au fost marcate de violențe din partea protestatarilor.

Recent, la Minneapolis, locul unde a decedat bărbatul de culoare, manifestanții au pătruns într-o secție de poliție pe care au incendiat-o.

Membrii unei echipe a postului CNN au fost arestați în timp ce transmiteau în direct despre protestele violente de stradă din Minneapolis.

Deși le-au spus cine sunt și că se află în interes de serviciu, corespondentul Omar Jimenez și colegii săi au fost încătușați.

Au fost eliberați ulterior, la intervenția guvernatorului statului, care și-a cerut scuze pentru gestul poliției.

Protestele violente s-au extins și în Louisville (statul Kentucky), unde șapte persoane au fost împușcate.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday