Conform unui oficial al Casei Albe, Statele Unite vor cere aliaților din Grupul celor Șapte (Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și SUA) să pună mai multă presiune pe China, în ceea ce privește oprirea practicilor de muncă forțată în provincia Xinjiang din nord-vestul țării, populată de minoritatea uigurilor musulmani.
În acest sens, Joe Biden va participa fizic la întâlnirea G7 din 11-13 iunie, care va avea loc în Cornwall, Marea Britanie, unde va trebui să adreseze problema rivalităților strategice dintre statele democrate și cele autocrate, în special China.
“Provocarea pentru G7 este de a arăta că societățile deschise, democratice, încă au cele mai mari șanse de a rezolva cele mai grave probleme din lumea noastră, și că dictatura nu este o soluție”, a declarat reprezentantul Casei Albe, Daleep Singh.
Singh a adăugat că Washington a luat deja măsuri serioase împotriva abuzurilor Chinei asupra drepturilor omului în Xinjiang, pe care oficialii chinezi le-au negat. UE, Marea Britanie și Canada au denunțat, de asemenea, atitudinea Chinei.
“Viziunea noastră este clară – consumatorii noștri merită să știe când bunurile pe care le importă sunt produse prin muncă forțată. Valorile noastre trebuie să fie transmise și în relațiile comerciale”, a mai spus Singh.
Experții ONU spun că cel puțin un milion de musulmani au fost reținuți în tabere de muncă forțată în Xinjiang. Unii activiști și politicieni din occident acuză China de tortură, muncă forțată și chiar sterilizarea unor oameni, acuzații la care China a răspuns că taberele respective au ca scop pregătirea vocațională și că sunt necesare pentru a lupta contra extremismului.
Sursă: Reuters
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.