La câteva zile după ce a ordonat unui portavion al Statelor Unite să plece din Orientul Mijlociu, secretarul pentru Apărare, Christopher Miller, a decis ca USS Nimitz să rămână la locul său, din cauza unor “amenințări iraniene împotriva Președintelui Trump și a altor oficiali ai guvernului SUA”. Balbâiala politică, în contextul unei tranziții de putere tensionate vine și în condițiile refuzului Administrației Trump de a împărtăși cu succesorii lor din Administrația Biden informații din domeniul Apărării.
Amintim că decizia inițială a secretarului Apărării a fost primită cu reacții amestecate în SUA, unii analiști considerând că retragerea portavionului Nimitz la Bremerton, Washington, va duce la o detensionare a situației DN Golful Persic, mai ales că SUA dețin oricum suficiente aeronave la bazele din Arabia Saudită, în timp ce alții au considerat gestul secretarului interimar ca fiind unul de lipsă a unei strategii, în cazul în care Iranul chiar ar dori o răzbunare. În acest timp, Iranul îl acuză pe Trump că vrea să provoace un război, pe fondul tranziției de putere.
10 foști secretari ai Apărării (Dick Cheney, James Mattis, Mark Esper, Leon Panetta, Donald Rumsfeld, William Cohen, Chuck Hagel, Robert Gates, William Perry și Ashton Carter) au transmis o scrisoare oficială prin care arată că timpul pentru punerea la îndoială a rezultatelor a trecut și că implicarea armatei în disputele politice electorale ar duce situația pe un teritoriu periculos, ilegal și neconstituțional.
Iranul a făcut apel la Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite pentru a opri SUA să efectueze “aventurism militar sporit în Golful și Marea Oman”, referindu-se inclusiv la trimiterea bombardierelor cu capacitate nucleară în regiune, declarând că nu vrea conflict, dar că s-ar apăra dacă va fi necesar. Potrivit unor surse americane, unele forțe militare iraniene și-au crescut nivelul de alertă în ultimele zile.
Acum, unii analiști din Washington speculează că Trump ar putea declanșa un conflict cu Iranul pentru a distrage atenția de la încercările sale eșuate și nefondate de a anula rezultatul alegerilor prezidențiale.
Președintele ales, Joe Biden, dorește în schimb să revină la acordul nuclear iranian. Sam Vinograd, fost oficial al Consiliului de Securitate Națională și analist CNN remarca faptul că “Iranul va cântări orice atac asociat comemorării lui Soleimani deoarece nu vrea să afecteze preluarea funcției de către Biden și reluarea negocierilor între state care ar duce la ridicarea sancțiunilor”.
Surse alternative: CNN, Reuters
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.