În fața unei audieri într-o comisie din Senat, în legătură cu bugetul apărării pentru 2022, șeful Departamentului de Apărare (DoD) Lloyd Austin a preciza că armata nu va neglija celelalte misiuni, dar se va axa pe diminuarea influenței Chinei.
Când a declarat China ”principala preocupare”, Austin s-a bazat pe concluziile primite de la un grup de lucru din Pentagon, care a analizat ”problema chineză”: ”Eforturile pe care le-am stabilit astăzi vor îmbunătăți capacitatea DoD de a revitaliza rețeaua de aliați și parteneri, de a accelera dezvoltarea de noi concepte operaționale și de a moderniza cadrul de lucru pentru civili și militari”, a spus acesta într-o conferință de presă.
În privința misiunii de apărare a Pacificului, armata are în vedere modernizarea facilitățile din zonă, cum ar fi sistemul antirachetă Aegis Ashore, noi sisteme de apărare pentru Hawaii, mai multe trupe în regiune, mai multe misiuni de recunoaștere, precum și mai multe exerciții cu trupe aliate.
În privința ”problemei chineze”, ”punctele fierbinți” care-i preocupă pe comandanții americani sunt Marea Chinei de Sud, unde Beijingul a construit insule artificiale și și-a mărit considerabil efectivele flotei, și Taiwanul, despre care liderul șefilor de stat major a dat asigurări că ”SUA au capacitatea de a-l apăra, în cazul unui atac din partea Chinei”.
Potrivit unei legi din 1979, SUA nu garantează explicit ajutor militar în cazul în care insula este atacată, dar țara a fost mandatată să dispună de ”capacitatea pentru a rezista oricărui recurs la forță care pune în pericol interesele Taiwanului”.
În schimb, un raport întocmit de un think-tank de la Washington a arătat că SUA trebuie considere o abordare mai largă, dacă vor să diminueze influența Chinei în Asia și la nivel global: ”strategii americani vor fi nevoiți să gândească că Beijingul poate acționa și dincolo de acele puncte fierbinți”, spun experții, care sugerează armatei că trebuie să-și mențină influența în Orientul Mijlociu, Africa și America Latină.
Potrivit think-tank-ului, avantajul americanilor rămâne capacitatea de a oferi sprijin militar, inclusiv armament, partenerilor, ”aspect care face din China un partener neatractiv, chiar și în Asia”.
Sursa: CNN.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.