Înțelegerea dintre gigantul bancar și mai multe agenții din SUA (Departamentul de Justiție, Comisia pentru Tranzacționare de Mărfuri și Comisia pentru valori mobiliare-SEC) ar putea fi semnată chiar această săptămână.
Sancțiunea, care se apropia de un miliard de dolari, reprezintă un record, depășind cu mult amenzile anterioare date de autorități pentru practici similare folosite acum de JPMorgan. Metoda, denumită spoofing, presupune inundarea pieței cu un val de ordine pe care brokerii nu au intenția să le execute niciodată, ci doar să influențeze prețul. Această practică a fost interzisă după criza financiară din 2008.
Încă nu este clar dacă JPMorgan se va confrunta cu sancțiuni suplimentare în instanță din partea Departamentului de Justiție al SUA. Este de așteptat însă ca banca să își recunoască vinovăția. Acordul guvernului cu JPMorgan nu ar trebui să ducă la restricții asupra activității sale comerciale, este de părere un analist, citat de Bloomberg.
Purtătorii de cuvânt ai Departamentului Justiției, CFTC, SEC și JPMorgan au refuzat să comenteze.
În 2015, JPMorgan se număra printre firmele acuzate de manipularea monedelor. Și-a recunoscut vinovăția și a plătit o amendă de 550 de milioane de dolari către Departamentul de Justiție.
Surse: Bloomberg, Business Insider.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.