Biden a semnat un ordin executiv care completează legislația anterioară ce stimulează achiziționarea de bunuri și servicii americane de către guvernul federal. Aceasta prevedea obligația de a cheltui cel puțin o treime din bugetul de achiziții și investiții de 600 de miliarde de dolari al SUA pentru produse făcute în Statele Unite.
Noul ordin face excepțiile de la această legislație mai transparente și dă atribuții sporite Casei Albe să le verifice. Agențiile federale vor reevalua pragul, în funcție de proveniența componentelor fiecărui produs achiziționat, pentru a împiedica achizițiile de bunuri importate cărora li s-au făcut modificări minore în SUA și sunt vândute mai departe ca fiind americane.
“Nu voi accepta nicio secundă că vitalitatea industriei americane este de domeniul trecutului. Producția americană a fost arsenalul democrației în cel de-al Doilea Război Mondial și trebuie să facă parte din motorul prosperității americane acum”, a declarat Joe Biden după semnarea ordinului.
Biden a reiterat planul său deja anunțat în campanie de a înlocui flota de mașini federale cu vehicule electrice fabricate în SUA.
Sectorului manufacturier reprezintă aproximativ 12% din economia SUA, în ciuda eforturilor președintelui anterior, Donald Trump, de a provoca o relocare a componentelor pe care acesta le aduce de peste hotare, în special din China. Acest aspect a devoalat o vulnerabilitate strategică (atât a SUA, cât și a Europei) în momentul izbucnirii pandemiei, când lumea occidentală s-a trezit că nu are o producție de măști sau aparatură medicală, ce fuseseră considerate prea ieftine pentru a fi fabricată local.
Marile rețele comerciale din SUA au lansat campanii de promovare a produselor făcute în America, dar deficitul comercial al SUA a crescut la 68 de miliarde de dolari în noiembrie, cel mai înalt nivel din ultimii 14 ani, din cauza creșterii importurilor.
De altfel, Departamentul de Stat a emis o declarație de politică publică, în care se spune că Administrația Biden se va asigura că tehnologiile americane nu vor fi utilizate în “acțiunile maligne ale Chinei”.
Sursă alternativă: The Wall Street Journal
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.