„Sistemul funcționează doar dacă atunci când un alegător care a și-a exprimat deja opțiunea prin poștă, merge la secție dar nu poate să mai voteze fizic. Trimiteți voturile voastre prin poștă, pentru a fi numărate. Dar mergeți și la secție. Dacă acolo votul vostru nu e înregistrat, atunci mai alegeți odată”, a declarat președintele american.
Votul multiplu este infracțiune și în Statele Unite, deși exprimarea lui Trump greu poate fi catalogată ca un îndemn la comiterea unei infracțiuni. Totuși, Richard Pildes, profesor la Universitatea de Drept din New York, explică: „Ce a spus Trump acum va provoca o confuzie enormă. Dacă un alegător votează prin cele două metode, se va lua în considerare prima opțiune înregistrată. Adică dacă votul prin corespondență ajunge la secție înaintea alegătorului, acesta nu mai poate vota. Iar dacă alegătorul ajunge la secție și constată că votul prin corespondență nu este înregistrat, atunci poate să voteze la secție”.
Alți juriști nu au fost însă la fel de îngăduitori cu declarația lui Donald Trump. Josh Stein, procurorul general al statului Carolina de Nord, a scris pe Twitter: „O încercare scandaloasă a președintelui de a-i determina pe oameni să încalce legea și de crea haos la scrutin. Asigurați-vă că vă exprimați opțiunea, dar nu votați de două ori. Voi face ce îmi stă în putință să mă asigur că voința cetățenilor va fi respectată”.
Today, President Trump outrageously encouraged NCians to break the law in order to help him sow chaos in our election. Make sure you vote, but do NOT vote twice! I will do everything in my power to make sure the will of the people is upheld in November.
— Josh Stein (@JoshStein_) September 2, 2020
În Statele Unite a existat o amplă dezbatere dacă serviciile de poștă, publică sau privatel, pot aduce la timp toate voturile prin corespondență, mai ales după ce tot Președintele Trump a tăiat bugetul Poștei Federale. În unele state legea prevde că pot fi luate în considerare doar voturile livrate până la închiderea urnelor.
Patrick Gannon, responsabil din Comisia Electorală pentru informarea publicului, le-a spus celor care votează prin corespondență că pot verifica de acasă dacă votul lor a fost înregistrat: „Nu trebuie să mergeți la secție să verificați dacă opțiunea prin corespondență a fost luată în considerare. De altfel, nici nu recomandăm asta. Puteți avea încredere în sistem”.
Alegerile prezidențiale din Statele Unite vor avea loc pe 3 noiembrie.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.