Un nou studiu a constatat că transformarea terenurilor agricole în păduri ar spori ploile de vară cu 7,6% în medie. Premierul Boris Johnson a anunțat că Marea Britanie își propune să planteze aproximativ 30 de milioane de copaci noi în fiecare an până în 2025.
Cercetătorii au descoperit că, dacă ar exista o creștere de 20% a pădurilor, în mod uniform în întreaga Europă, atunci aceasta ar spori precipitațiile locale, cu impacturi mai mari resimțite în regiunile de coastă.
“Astfel, împădurirea ar fi probabil foarte benefică în ceea ce privește adaptarea la efectele adverse ale schimbărilor climatice”, a declarat principalul autor al studiului, Ronny Meier de la ETH Zurich, pentru BBC News.
Dar autorii subliniază, de asemenea, că precipitațiile crescute ar putea avea un impact potențial negativ prin creșterea tiparelor de precipitații care au fost deja afectate de schimbările climatice, în special în regiunea Atlanticului. Noile păduri tind să evapore mai multă umiditate în atmosferă decât terenurile agricole. Pentru autori, faptul că arborii plantați într-o țară pot avea implicații în alta înseamnă că lumea ar trebui să ia în considerare cu adevărat toate impacturile modului în care folosim terenul.
“Plantarea copacilor nu este cu siguranță o soluție rapidă pentru schimbările climatice. Împădurirea nu poate compensa niciodată emisiile de gaze cu efect de seră generate de arderea combustibililor fosili. Trebuie să încetăm să mai generăm aceste emisii”, a spus prof. Wim Thiery, de la Universitatea Liberă din Bruxelles, Belgia, care nu a fost implicat în noul studiu.
Lucrarea de cercetare poate fi consultată aici.
Sursă alternativă: BBC
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.