Despre albatrosul cu sprâncene negre, oamenii de știință au spus că este una dintre cele mai loiale specii, întrucât numai 1-3% dintre perechi ajung să se despartă pe parcursul vieții, de obicei pentru că nu reușesc să se reproducă.
Acum, cercetătorii Societății Regale au observat că, în anii în care temperatura apelor este mai ridicată, pasărea este nevoită să străbată distanțe mult mai mari pentru a găsi pește și altă hrană. În acest fel, este mai puțin implicată în ritualurile de împerechere, ceea ce crează un stres atât pentru masculi, cât și pentru femele, observat prin ridicarea nivelul hormonilor de stres. Francesco Ventura, coautor, al lucrării, subliniază că aceasta este o posibilă cauză pentru separări, care mai trebuie studiată.
Ventura a explicat că până acum, despărțirile erau puse pe seama eșecului în reproducere și, mai rar, din lipsa de hrană. Însă chiar și după ce specialiștii au luat în calcul acest ultim aspect, au observat că rata de separare între cupluri a crescut în regiunile cu ape mai calde.
În studiu a fost urmărită evoluția a 15.500 de perechi de albatroși cu sprâncene negre din Insulele Falkland, pe parcursul a 15 ani. Rata de despărțire observată a fost 8%. Specia albatrosului are similarități de comportament cu ale omului: trăiește 50-60 de ani, are o fază de ”adolescență”, învață să-și seducă partenerul, cu care se împerechează pe viață.
Sursa: The Guardian.
Sursa foto: Steve Allen, Walter Stiedenroth | Dreamstime.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.