Într-o întâlnire on-line cu ambasadorii Italiei, Marii Britanii și cu secretarul general al ONU, John Kerry, acum însărcinatul special al SUA pentru probleme climatice a declarat că țara sa va încerca să recupereze timpul pierdut din cauza retragerii decise de Donald Trump. Kerry este cel care, în 2016, semna în calitate de secretar de stat al SUA, Acordul de la Paris.
Joe Biden a dat ordinul executiv de revenire a SUA în Acordul de la Paris în prima sa zi de mandat, dar acesta a devenit efectiv după 30 de zile, adică vineri, 19 februarie. De asemenea, Biden a semnat mai mult de zece ordine executive legate de schimbările climatice și a mobilizat fiecare agenție federală în acest sens.
Oamenii de știință și diplomații străini au salutat întoarcerea SUA la tratatul prin care aproape 200 de state ale lumii s-au angajat să reducă emisiile de carbon pentru a opri schimbarea climei pe planetă.
Semnat în 2015, în timpul mandatului președintelui Obama, Acordul de la Paris a intrat în vigoare în 2016, la doar câteva zile după ce Donald Trump a câștigat alegerile. Cum tratatul avea o prevedere potrivit căreia nicio țară nu se poate retrage mai devreme de trei ani de la semnare, SUA au menționat la denunțarea tratatului, în iunie 2017, că retragerea efectivă va avea loc în noiembrie 2020, ceea ce s-a și întâmplat.
Statele Unite erau singura țară a lumii care luase decizia de a se retrage din acord, iar anunțul lui Donald Trump nu a mai fost urmat de niciun alt stat.
În ciuda entuziasmului privind revenirea SUA la negocierile globale privind reducerea emisiilor de carbon, observatorii spun că drumul înainte nu va fi ușor, obiectivele lui Biden întâlnind o opoziție puternică în SUA, mai ale din partea companiilor de petrol și gaze.
Sursă: Departamentul de Stat al SUA
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.