Franța, dar și alte țări din UE, încearcă să izoleze cazurile de infectare cu noua tulpină de coronavirus, pregătindu-se și pentru o posibilă înăsprire a restricțiilor de circulație dacă rata de infectare crește la scară largă. Jean Castex, premierul francez, le-a transmis parlamentarilor că deocamdată este imposibil de exclus posibilitatea unei a treia carantine naționale.
Arnaud Fontanet, epidemiolog și membru al consiliului științific al guvernului francez împotriva pandemiei, a spus că ar trebui luată în considerare închiderea frontierei cu Marea Britanie, în fața “amenințării foarte grave” pe care o reprezintă noua variantă a virusului.
Potrivit unui profesor de genetică de la Imperial College din Londra, care predă și la Université de Lille, Franța va ajunge la 50-60.000 de cazuri noi pe zi și un număr mare de morți până în februarie. Până acum cel puțin 24 de cazuri de infectare cu noua tulpină a coronavirusului au fost identificate în Marsilia, Lille și în Alpii de sud-est. Experții se tem însă că există deja sute sau mii de cazuri nedetectate.
Spania a anunțat săptămâna trecută că a detectat cel puțin 60 de cazuri de infectare cu noua tulpină, dar a adăugat că totalul ar putea crește semnificativ. Un laborator spaniol de genetică din Valencia a descoperit noua tulpină la doi pacienți fără legături cu Marea Britanie, indicând că aceasta deja se transmite în comunitate. Probele fuseseră luate cu două săptămâni înainte, la jumătatea lunii decembrie.
Irlanda a detectat noua variantă de COVID-19 pentru prima dată în ziua de Crăciun, dar de atunci aceasta a avut un impact mare asupra creșterii numărului de infectări din țară, amplificând transmisia coronavirusului după ce restricțiile sociale au fost relaxate în perioada premergătoare sărbătorilor. Oficialii din domeniul sănătății spun că există o presiune uriașă pe spitalele din țară, rata de incidență la 14 zile fiind de 1.291 de cazuri la o sută de mii de locuitori pe 9 ianuarie, față de doar 166 pe 23 decembrie.
În Belgia, ratele de infectare din Bruxelles au crescut cu mai mult de 75% într-o singură săptămână, iar experții se tem de impactul întoarcerii celor care au fost în vacanțe de sărbători.
Danemarca a înăsprit restricțiile de călătorie, instituind obligativitatea unui test Covid-19 negativ realizat cu 24 de ore înainte de sosirea în țară. Comisia Europeană a refuzat să comenteze în mod specific cu privire la noile reguli de călătorie daneze, dar a declarat că “monitorizează îndeaproape” situația.
Analiza completă pe Financial Times.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.