Decizia de azi a Curții de Apel Bucureşti în dosarul “Colectiv” vine după patru amânări, la șapte ani de la incendiul din 30 octombrie 2015 care a cuprins clubul Colectiv și la doi ani și jumătate de la prima sentință pronunțată de Tribunalul București. Astfel, Curtea de Apel București i-a condamnat la sentințe definitive pe inculpații:
- Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 4, actual primar al Sectorului 5 – 4 ani (jumătate din cât primise în primă instanță);
- Zaharia Viorel și Marian Moise, pirotehniști – 6 ani și 10 luni, fiecare dintre ei;
- Antonina Radu și George Matei, pompierii care au permis funcționarea clubului – 8 ani și 8 luni, fiecare dintre ei;
Patronii clubului Colectiv:
- Alin Anastasescu – 11 ani și 8 luni;
- Costin Mincu – 8 ani;
- Paul Gancea – 6 ani și 4 luni.
Fragment din minuta instanței: ”condamnă pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone la pedeapsa de 4 ani închisoare pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu (autorizaţia SC C Club SRL). În baza art. 66 alin. (1) lit. a), b),g) ?i k) C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public pe o perioadă de 5 ani/ În baza art. 65 alin. 1 raportat la art. 66 alin. (1) lit. a), b), g) ?i k) C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public. In baza art.72 Cp deduce perioada retinerii si arestarii preventive de la 06.11.2015 la 11.11.2015”.
Minuta, în format complet, poate fi consultată AICI
În primă instanță, fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu. Cei trei patroni ai clubului au primit câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. Și alte persoane au primit condamnări la închisoare cu executare în primă instanță, printre care patroana și directorul firmei de artificii, un funcționar al primăriei și doi pompieri responsabili de verificarea incintei clubului.
Reamintim, în noiembrie 2021, judecătorii Curții de Apel au schimbat încadrarea juridică a faptelor și au înlăturat consecințele grave ale abuzului în serviciu. Era de așteptat încă de atunci că acest lucru ar putea duce la pedepse mai mici pentru inculpați în cazul unei condamnări.
În urma incendiului din 30 octombrie 2015 de la clubul Colectiv, 64 de oameni au murit, iar alți aproximativ 150 au fost răniți. În timpului unui concert al trupei Goodbye to Gravity, artificiile de pe scenă au aprins un stâlp îmbrăcat în burete pentru antifonare și au cuprins tavanul, iar focul s-a propagat rapid.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.