Guvernul discută în ședința de astăzi măsurile care urmează să intre în vigoare după 15 mai, când expiră starea de urgență în România. În deschiderea ședinței, premierul Orban a apreciat că decizia Curții Constituționale de a declara neconstituționale atât amenzile, cât și ordonanța de modificare a stării de urgență „limitează foarte mulj marja de mișcare a autorităților, motiv pentru care guvernul a elaborat un poriect de lege, pentru ca restricțiile să poată rămâne în vigoare.
Pe lângă prim-ministrul Orban, intervenții a avut și ministrul Justiției, Cătălin Predoiu. Acesta a declarat că scopul proiectului de lege este „protejarea vieții cetățenilor. Cuprinde măsuri care pot fi luate pe durata stării de alertă, care să permită organizarea unor activități economico-sociale și în instituții publice. Lasă libertate de a se desfășura activitățile în contextul dat.”
Principalele declarații:
Premierul Orban: Săptămâna trecută, CCR s-a pronunțat asupra unei sesizări depuse de Avocatul Poporului. În urma deciziei, suntem în situația în care CCR a lipsit autoritățile de pârghiile pentru a lupta împotriva răspândirii epidemiei și de a putea avea la dispoziție instrumentele necesare pentru a-i feri pe români de COVID-19.
Pe data de 15 se încheie starea de urgență instituită prin decret de președintele Iohannis. Trebuie să avem garanția că putem continua activitatea din ultimele 3 luni, pentru că lupta împotriva epidemiei a inceput înaintea stării de urgență. Este clar că decizia CCR limitează foarte mult marja de mișcare. Pentru a avea deplina legitimitate pentru a menține restricțiile, am decis să elaborăm aceste proiecte de lege. Mulțumesc ministrului Justiției, care a coordonat acest efort de elaborare a proiectului.
Ministrul Predoiu: Scopul acestei legi este protejarea vieții cetățenilor. Proiectul cuprinde măsuri care pot fi luate pe durata stării de alertă, care să permită organizarea unor activități economico-sociale și în instituții publice. Lasă libertate de a se desfășura activitățile în contextul dat.
Are o parte de dispoziții generale, în ceea ce privește numărul persoanelor către care se adresează, dar și durata în timp. Este un proiect flexibil care lasă la dispoziția autorităților posibilitatea de a apela la astfel de măsuri și în cazul altor epidemii, daca este cazul.
Partea de mijloc vizează măsurile sectoriale pe fiecare domeniu în parte, care vor fi atribuite fiecărui minister. Sunt măsuri care se cunosc, au fost publicate de vineri pe site-ul MAI. Mulțumesc colegilor din celelalte ministere, tuturor. Proiectul dacă este aprobat, merge la Parlament și vom solicita dezbaterea în procedură de urgență.
Premierul Orban: Atenție, Avocatul Poporului a sesizat CCR și în privința reglementărilor ce afectează Starea de Alertă. Termenul de judecare la CCR este miercuri, 13 mai, și trebuie să fim pregătiți pentru a putea da replica constituțională și faptică, pentru a avea un cadru normativ foarte clar.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.