Într-un discurs în care și-a expus viziunea asupra NATO pentru 2030, Jens Stoltenberg a spus că Alianța trebuie să fie preocupată mai mult de cooperarea politică decât de cea militară, în special în urma pandemiei de coronavirus, care a expus lipsa de pregătire în multe țări și deficiențele severe ale sistemelor de sănătate, arată AP.
„În timp ce ne referim la 2030, trebuie să lucrăm și mai îndeaproape cu state cu gândiri similare, precum Australia, Japonia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud, pentru a apăra regulile și instituțiile globale care ne-au păstrat în siguranță timp de zeci de ani”, a declarat Stoltenberg, în timpul un eveniment online.
A semnalat că „Rusia își continuă activitățile militare nestingherite”, că grupurile armate extremiste, inclusiv așa-numitul Stat Islamic, „sunt înrădăcinate” și că „ascensiunea Chinei schimbă fundamental echilibrul global de putere” și „crește competiția valorile și modul nostru de viață“. El a îndemnat statele membre să „se ridice pentru o lume construită pe libertate și democrație. Nu pe intimidare și constrângere. ”
Stoltenberg a spus că „provocările cu care ne confruntăm în următorul deceniu sunt prea mari pentru a putea fi combătute solitar. Nici Europa singură, nici America singură. Deci trebuie să rezistăm tentației soluțiilor naționaliste.” Declarația vine în contextul planului lui Donald Trump de a retrage peste nouă mii de militari americani din Germania. Secretarul general al Alianței a evitat să comenteze îndeaproape informația, rezumându-se doar la a sublinia rolul important al Statelor Unite în cadrul NATO.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.