Revizuirea probelor de sânge pentru aproximativ 200 de pacienți a arătat că mai multe elemente ale sistemului imunitar (nu doar anticorpi) au continuat să fie eficiente în procesul de recunoaștere a virusului și de contracarare a acestuia. Corpul uman pare să păstreze o memorie a virusului și este pregătit să genereze rapid un contraatac coordonat de anticorpi și de celule T, în cazul în care acesta este expus din nou contactului cu coronavirusul.
„Există o mulțime de brațe diferite ale sistemului imunitar care recunosc virusul. Chiar dacă apare o mutație, virusul nu ar putea scăpa de toate”, a spus Daniela Weiskopf, coautor al studiului și cercetător la Institutul de Imunologie La Jolla.
Studiul arată că, după opt luni, majoritatea persoanelor care au fost infectate cu coronavirus și s-au recuperat par să aibă o imunitate relativ stabilă. După boală, răspunsul imunitar al corpului crește treptat, atinge un vârf și poate rămâne acolo pentru o perioadă mai lungă de timp.
Autorii studiului sunt de părere că descoperirile lor s-ar aplica atât noii tulpini din Marea Britanie, cât și variantei comune de coronavirus, pentru că răspunsul imun vizează sute de părți diferite ale virusului, dintre care doar câteva sunt afectate de mutațiile observate până acum. Virusul ar avea nevoie de un număr extraordinar de mare de mutații pentru a evita imunitatea naturală sau pe cea indusă de vaccin.
Totuși, cercetătorii nu au avut cum să determine deocamdată durata exactă a imunității, deoarece noul coronavirus circulă de-abia de un an. Cele mai vechi exemplare studiate de echipa La Jolla au fost obținute în urmă cu aproximativ nouă luni.
Surse alternative: Science, The Washington Post
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.