UPDATE: Roverul Perseverance a reușit să ajungă în siguranță pe Marte, după o călătorie de aproximativ 470 de milioane de kilometri. La scurt timp, a transmis și primele imagini de pe suprafața planetei, pe care NASA le-a făcut publice.
Perseverance, noul rover al NASA este mai complex și mai greu decât Curiosity, trimis pe Marte în 2012. Perseverance cântărește peste o tonă și are dimensiunile unui SUV. NASA a construit un soi de macara spațială, care va fi lansată abia după ce o parașută uriașă va frâna inițial dispozitivul de la o viteză de peste 20 de mii de Km/h, până la o viteză de câteva sute de kilometri pe oră, la intrarea în atmosfera îngustă a planetei.
Propulsată de opt rachete, macaraua ar trebui să se oprească la o înălțime de 20 de metri deasupra planetei, de unde va coborî roverul Perseverance pe suprafața acesteia, cu ajutorul unor cabluri. După desprinderea de rover, macaraua va zbura la o distanță sigură și se va prăbuși tot pe Marte.
Roverul are la bord chiar și un elicopter, Ingenuity, care să testeze siguranța zborurilor într-o atmosferă “mai subțire” decât a Pământului, informație necesară pentru viitorul zborurilor interplanetare.
A fost descris de NASA drept “un astrobiolog robotic, cel mai sofisticat rover care a ajuns vreodată pe suprafața lui Marte”. Misiunea sa este de a căuta semne ale vieții antice marțiene și de a identifica tehnologiile necesare pentru a crea oxigen din atmosferă. Cercetătorii speră că această misiune va pregăti terenul pentru viitoarele misiuni cu echipaj.
De asemenea, va mai colecta mostre de roci și de sol și le va aduce pe Pământ pentru a fi analizate. Ansamblul va explora Craterul Jazero cel puțin un an marțian, adică aproximativ 687 de zile pe Pământ.
Roverul a fost lansat pe 30 iulie 2020. Este a treia misiune care ajunge pe Marte, după sonda Hope lansată de Emiratele Arabe Unite (pentru monitorizarea climei) și nava Tianwen-1, lansată de China pentru explorarea atmosferei.
Surse alternative: BBC, Deutsche Welle
Foto: NASA
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.