Lucrătorii aveau asociate costurile telefoanelor, toate marcă Apple, cu emailuri care aveau terminația “state.gov”, motiv pentru care au fost ușor de identificat, potrivit informațiilor obținute de Reuters. NSO a transmis că nu are informații despre respectivul atac, dar că a închis o serie de conturi care ar putea avea legătură cu incidentul și va deschide propria investigație. Contactați de Reuters, Departamentul de Stat, Apple și Ambasada Ugandei la Washington nu au făcut comentarii.

În august, The Guardian și alte site-uri de investigație au început să publice anchete despre cum software-ul Pegasus a fost folosit în ultimii ani pentru a supraveghea dispozitivele unor jurnaliști, activiști și politicieni din toată lumea. În presă a apărut o listă și cu posibile ținte dintre liderii americani, neconfirmată oficial. Între timp, Administrația Biden a inclus NSO pe lista neagră a entităților care “acţionează contrar politicii externe și intereselor de securitate ale țării”, iar Apple a lansat update-uri care să corecteze vulnerabilitatea exploatată de Pegasus. 

NSO își vinde produsele software, între care și Pegasus, numai clienților autorizați de guverne și spune că nu este implicată direct în procesele de supraveghere. După cum explică Reuters, Pegasus nu numai că extrage de pe dispozitive mesaje criptate sau fotografii, dar este capabil și să le transforme în aparate de înregistrare.

În vară, și presa franceză a scris că telefonul președintelui Macron, a fostului premier Edouard Philippe, a 14 foști membri ai guvernului și a cel puțin trei jurnaliști au fost monitorizate prin Pegasus.

Sursa: Reuters.

Sursa foto: Timon Schneider | Dreamstime.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday