Intervențiile PSD în sistemul de justiție au determinat cele mai mari proteste de după căderea comunismului în 1989 și constituie o provocare pentru Uniunea Europeană, la care România a aderat în 2007.
Bruxelles-ul este deja implicat într-un conflict cu Polonia în ceea ce privește reformele judiciare, despre care UE consideră că amenință statul de drept, iar mișcările României riscă să acentueze ruptura dintre est și vest.
Magistrații și alți experți au declarat pentru Reuters că proiectul de lege ar face dificil de soluționat toate anchetele penale, nu doar pentru cele de corupție. Multe crime ar putea rămâne nepedepsite, au spus ei.
Articolul subliniază faptul că ceci de membri ai partidului PSD, inclusiv liderul acestuia, Liviu Dragnea, se află sub investigație pentru fapte de corupție. Aceștia neagă acuzațiile și au folosit majoritatea pentru a încerca să scape, spunând că ele sunt rezultatul unui complot al oponenților lor, care vor să-i discretiteze.
Se amintește și despre faptul că acestă coaliție este pe punctul de a demite procurorul-șef al DNA, oferindu-le politicienilor, în acest fel, mai mult control asupra justiției și slăbind legislația penală. Este menționat și mitingul PSD, la care guvernul a adus cu autocarele sute de mii de oameni.
Spre finalul articolului, Reuters scrie că joi Înalta Curte de Casație și Justiție ar putea pronunța sentința în cazul lui Liviu Dragnea, dar și că, în România, procurorii anti-corupție au obținut 4751 de condamnări în ultimii cinci ani, incluzând 27 de parlamentari și 83 de primari din cadrul partidelor, precum și miniștri, șefi ai consiliilor județene, manageri de stat și magistrați.
Articolul integral aici.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.