Agenția Spațială a Statelor Unite a operat prima lansare a unei rachete de la o bază spațială comercială din nordul Australiei. O rachetă suborbitală a decolat luni dimineață (ora locală) de la Centrul Spațial Arnhem, din extremitatea Teritoriului de Nord australian, a intrat în atmosferă și a revenit la sol după circa 15 minute.
NASA precizează că prin activitatea Centrului Arnhem, va realiza studii de astrofizică ce pot fi întreprinse numai în emisfera sudică a planetei. Pentru Australia, a fost prima lansare de mai bine de 25 de ani, potrivit BBC.
Administratorii centrului spațial au explicat faptul că racheta a fost dotată cu o cameră cu raze X de înaltă calitate, care a surpins constelațiile din Calea Lactee, în special din Alpha Centauri. În baza acestor date, cercetătorii vor studia impactul luminii degajate de stele asupra planetelor din vecinătate. Agenția americană mai are programate două lansări de la baza comercială australiană.
În paralel, săptămâna trecută, NASA și Departamentul american pentru Energie au selectat trei propuneri de concepte pentru un sistem de energie de fisiune de suprafață, care să fie amplasat pe Lună până la finalul deceniului. Aceste sisteme au dimensiuni mici, sunt ușoare și permit generarea de energie independent de lumina solară captată sau de alte condiții de mediu. Ele funcționează pe baza acelorași principii ca și reactoarele de pe Pământ: atomii de uraniu se scindează în interiorul reactorului și genera căldură, care este transformată în electricitate.
Separat, roverul Curiosity a captat imagini cu solurile de pe Marte, care ar putea demonstra că planeta a suferit o schimbare climatică în urmă cu miliarde de ani. De mai bine de un an, robotul colectează date despre solurile lui Marte, de la cele argiloase până la cele sulfuroase. În august împlinește zece ani de când a ajuns pe Marte.
Pe 18 iunie a avut loc premiera documentarului ”The Color of Space”, în fapt un dialog între foști și actuali astronauților NASA de culoare, care vorbesc despre ce i-a motivat și ce i-a influențat pentru a-și alege drumul. Filmul are 50 de minute și poate fi urmărit gratuit pe Youtube, pe platforma NASA TV sau pe paginile sale de pe rețelele sociale.
Surse alternative: BBC, SciTechDaily
Sursa Foto: Arhiva NASA
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.