Potrivit Comandamentului Spațial al SUA, rămășițe ale rachetei chinezești Long March 5B, care cântărește 23 de tone, au coborât necontrolat spre Pământ sâmbătă seara, în jurul orei 19:45 (ora României). La rândul său, Agenția Spațială a Chinei a confirmat că resturile rachetei au reintrat în atmosferă, adăugând că majoritatea au fost arse în timpul coborârii deasupra Mării Sulu, care se află între insula Borneo și Filipine.
Debris from Chinese rocket lit up night sky some parts of Malaysia. US space command confirm the development China’s Long March 5B (CZ-5B) re-entered over the Indian Ocean at approx 10:45 am MDT on 7/30.pic.twitter.com/BIkjamFbTz
— Sidhant Sibal (@sidhant) July 30, 2022
Nu este clar unde sau dacă resturile au aterizat pe Pământ, dar utilizatorii rețelelor de socializare din Malaezia au postat videoclipuri care par să arate resturi de rachetă care ard în atmosferă. CNN nu a putut confirma veridicitatea imaginilor.
Racheta masivă, care a livrat un nou modul stației spațiale chineze, a decolat de pe insula Hainan pe 24 iulie, iar modulul s-a andocat cu succes la avanpostul orbital al Chinei. De atunci, racheta se afla într-o coborâre necontrolată către atmosfera Pământului, fiind a treia oară când China este acuzată că nu a gestionat în mod corespunzător problema resturilor spațiale.
“Nicio altă țară nu lasă aceste obiecte de 20 de tone să intre în mod necontrolat în orbita Pământului”, a declarat Jonathan McDowell, astrofizician la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică, pentru CNN.
Într-o declarație făcută pe Twitter, administratorul NASA Bill Nelson a scris că China “nu a împărtășit informații specifice despre traiectoria rachetei”, pe măsură ce aceasta cobora înapoi spre Pământ.
“Toate națiunile care navighează în spațiu ar trebui să urmeze cele mai bune practici stabilite și să împărtășească acest tip de informații din timp, pentru a permite predicții fiabile ale riscului potențial de impact al reziduurilor, în special pentru vehiculele de transport greu, cum ar fi Long March 5B, care prezintă un risc semnificativ de pierderi de vieți omenești și proprietăți”, a transmis Nelson.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.