“Sprijinul de 60 de milioane de euro din partea Comisie Europene pentru gestionarea crizei energetice actuale este o veste grozavă pentru poporul moldovenesc”, a declarat prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavriliță.
Moldova a primit, marți, prima livrare de gaze din afara Rusiei, un milion de metri cubi de la un furnizor din Polonia, prin Ucraina. Și România a realizat un transport de probă și s-a angajat să opereze mai multe. “Am scris istorie. Pentru prima dată țara noastră a cumpărat gaz dintr-o altă sursă decât Gazprom”, a declarat Nicu Popescu, ministrul moldovean al Afacerilor Externe, într-un interviu pentru BBC.
Tot astăzi, publicația Financial Times scria că Gazprom a oferit Republicii Moldova un acord “mai avantajos” pentru furnizarea de gaze la tarife mai mici, în schimbul amânării reformelor privind liberalizarea plății, agreate cu Uniunea Europeană și al slăbirii cooperării cu țările vestice. Kremlinul a negat miercuri aceste acuzații, specificând că negocierile sunt pur comerciale.
De asemenea, vinerea trecută, parlamentul din Republica Moldova a declarat stare de urgență în domeniul energiei, pentru 30 de zile, din cauza deficitului de gaze naturale, după ce furnizorul Gazprom a anunțat că va suspenda livrările de la 1 decembrie, motivul invocat fiind datoriile aferente lunilor septembrie și octombrie.
Gazprom a redus la o treime livrările către Moldova, cerând un preț mai mult decât dublu pentru a readuce livrările la nivelul anterior, dar autoritățile moldovene au respins o astfel de înțelegere.
Sursa: Reuters
Sursa Foto: Alexander Filon / Dreamstime
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.