Premierul Cîțu a precizat că deficitul bugetului general consolidat va crește de la 80 de miliarde de lei, la 83,8 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 7,13% din PIB, ”o scădere micuță față de deficitul asumat inițial deoarece avem un PIB nominal mai mare”. Totodată, Executivul se bazează pe o creștere economică de 7% în acest an, față de estimarea inițială de 4,3%.

Bani mai mulți vor primi Ministerul Sănătății, un plus de 3,7 miliarde de lei, și Ministerul Dezvoltării (2,4 miliarde de lei).

Principalele declarații ale premierul Cîțu:

Am aprobat prima rectificare bugetară pe acest an. La baza rectificării stă o reevaluare a PIB-ului, în lumina informațiilor privind creșterea economică. PIB-ul are acum o valoare nominală de 1,17 miliarde, față de 1,11 miliarde la începutul anului. 

Ar trebui să ne uităm cu toții că investițiile au avut o contribuție majoră la creșterea PIB-ului, în prima parte a anului, nu cred că am mai avut un asemenea an. Cred că în trimestrul al doilea au avut o contribuție în creștere de peste cinci puncte procentuale, ceea ce arată că investițiile sunt motorul creșterii economice.

Se schimbă estimarea de creștere reală pe care am avut-o la începutul anului, acum mergem pe 7%, față de 4,3% estimarea inițială. Deficitul bugetului general consolidat crește și el de la 80 miliarde lei la 83,8 miliarde lei, și acesta reprezintă 7,13% din Produsul Intern Brut (PIB). Ne permitem o scădere micuță față de deficitul asumat inițial deoarece avem un PIB nominal mai mare.

Veniturile bugetului general consolidat se majorează cu 15,5 miliarde de lei, din care 13,4 miliarde sunt venituri din economia internă, și 2,1 miliarde de lei venituri din fonduri europene.

Cheltuielile bugetului general consolidat se majorează cu 18,77 de miliarde de lei. Avem alocări de 4,5 miliarde pentru Sănătate, 6,6 miliarde de lei pentru continuarea proiectelor de investiții la nivel central și local. Cheltuielile pentru investiții cresc cu 6,6 miliarde de lei și ajung la un nivel record ajung la 69,7 miliarde de lei (5,9% din PIB), mai mare cu 14,7 miliarde de lei față de anul trecut. 

Sume necesare achiziției de vaccinuri anti-Covid și echipamente pentru vaccinare – 2,1 miliarde de lei. Măsuri active pentru combaterea efectelor de pandemiei – 2,2 miliarde. Schemă de ajutor de stat pentru HoReCa – 1 miliard de lei.

Pe ministere, ministerele Sănătății, Dezvoltării, Educației, Investițiilor și Transporturilor primesc cele mai mari sume:

  • Ministerul Sănătății – 3,7 miliarde de lei.
  • Ministerul Dezvoltării – 2,3 miliarde de lei
  • Ministerul Educației – 964 de milioane de lei
  • Ministerul Investițiilor – 769 de milioane de lei
  • Ministerul Transporturilor – 660 de milioane de lei

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday