În săptămâna 17-23 mai, au fost comunicate către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) rezultate a 141 secvențieri, în urma cărora au fost identificate 130 de cazuri de infectare cu noile tulpini, respectiv trei cu cea sud-africană și 127 cu cea descoperită inițial în Marea Britanie.
Până acum, au fost transmite către INSP rezultatele a 1.995 de secvențieri, în urma cărora au fost identificate: 1.375 de cazuri cu varianta britanică, 12 cu cea braziliană și zece cu cea sud-africană.
Mutația E484K a fost depistată la:
- la unul din cazurile confirmate cu linia genetică B.1.1.7 (tulpina britanică), având județ de infectare Suceava, a fost depistată mutația E484K.
- la unul din cazurile confirmate cu linia genetică B.1.351 (tulpina sud-africană), având județ de infectare Ilfov, a fost depistată mutația E484K.
- la unul din cazurile confirmate cu linia genetică P.1 (tulpina braziliană), având ”județ de infectare” mun. București, a fost depistată mutația E484K.
Mutația se află în proteina spike și pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului și, posibil, asupra eficacității vaccinale, în sensul scăderii acesteia.
De asemenea, INSP precizează că până la data de 23 mai au fost confirmate 19 cazuri cu linia genetică B.1.617.2, dintre care trei cazuri provin dintr-un focar din Colonia Bod, județul Brașov și sunt cetățeni indieni, 13 cazuri sunt dintr-un focar din Orașul Popești-Leordeni (între care doi români), alte două cazuri – persoane din București, iar ultimul – un cetățean venit din India în Ilfov, în luna martie.
Institutul amintește că până la data de 23 mai a fost confirmat un singur caz cu linia genetică B.1.617.1, un cetățean român, bărbat în vârstă de 58 de ani, din jud. Galați, cu istoric de călătorie în India.
Raportul integral:
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.