Raed Arafat a declarat, în cadrul conferinței săptămânale privind evoluția pandemiei, că în acest moment România poartă discuții cu Ungaria pentru ca pacienți cu Covid să fie transferați, în caz de nevoie. În acest sens, este așteptat un răspuns de la Budapesta privind modul de transfer și locurile în care pacienții români vor fi internați.
Șeful DSU mai spune că, deși numărul cazurilor Covid raportate astăzi este în ușoară scădere față de zilele trecute, asta nu înseamnă neapărat o tendință de scădere sau “un platou”. Precizează că acest lucru va putea fi determinat abia în zilele următoare, în condițiile în care numărul deceselor și al persoanelor de la ATI este încă la niveluri record.
“Pe 10 septembrie, aveam 543 pacienți la ATI, iar azi 1.561, dar mai sunt și la UPU, pentru că nu mai avem locuri. Procentele rămân stabile în privința pacienților decedați nevaccinați: în jur de 90-93%, în timp ce în cazul infectărilor, circa 70% sunt nevaccinați”, a declarat Arafat.
La rândul său, directorul INSP, Adriana Pistol, a declarat că de aproximativ o lună, la secvențierea cazurilor nu mai este depistată altă tulpină decât Delta.
Principalele declarații
- Raed Arafat: Referitor la solicitarea pentru medicamentul Tocilizumab și pentru concentratoare, deja avem pentru concentratoare oferte din Polonia și de la programul RescEU din partea Olandei. La Tocilizumab se pare că problema de livrare nu e doar la noi, dar sunt mai multe țări UE care încearcă să ne sprijine. Există discuție cu Germania pentru un medicament cu anticorpi monoclonali.
- Au existat 535 de cereri de transfer la alte spitale, între 18 – 23 septembrie, numărul acestora a crescut la 714 între 2 – 7 octombrie.
- Dacă cineva spune că școala e principala sursă de infectare, vom reanaliza situația. Decizia a fost luată din considerente sanitare și educaționale.
- Despre transferul pacienților Covid în afara țării: în interiorul țării, avionul decolează la altitudine mică și aterizează într-o oră. În afara țării, distanța este mai mare, pacienții sunt instabili și nu suportă transferul. Am avut cazuri în care medicii ne-au spus că pacienții nu suportă nici transferul cu ambulanța până la aeroport.
- Există discuții cu Ungaria, se știe deja, se perfectează un mecanism în care e posibil să trimitem în zona transfrontalieră. Cei de la Ministerul Sănătății din Ungaria au spus că este posibil să facem asta. Vom vedea de acolo care este soluția agreată.
- Nu s-a discutat carantinarea Bucureștiului. Propunerea trebuie făcută de DSP. Se face un punctaj, nu contează doar rata de infectare. Apoi se votează, CMBSU trebuie să agreeze măsurile.
- Problema noastră este că nu respectăm cu toții reglementările și măsurile. Sunt unii neinteresați care râd de ele, nu-i interesează și se gândesc că oricum amenda e mică.
- Avem 40-45% din personalul pompierilor vaccinat. Au stat și au ascultat o serie de informații de pe Facebook și nu au ascultat medicii care vin cu probe, cu tot. În România, procentul este 30%, în Europa peste 70%.
- Adriana Pistol (INSP): Din numărul total de cazuri infectate, peste 28 de mii erau vaccinați cu schema incompletă, adică 0,54% din totalul persoanelor vaccinate. Peste 5% dintre aceștia s-au infectat în primele 14 zile de la prima doză, fiind foarte posibil că nu au avut timp suficient să câștige imunitate.
- După două doze, 38 de mii de persoane s-au infectat (0,72% din totalul celor vaccinați cu două doze). În jur de 70% din ei au fost confirmați la un interval de peste patru luni după a doua doză. În septembrie, practic 75% din totalul cazurilor confirmate și 90% din decese au survenit la persoane nevaccinate.
- La o analiză, din totalul persoanelor vaccinate până acum, indiferent de cele infectate după prima sau a doua doză, doar 1,3% s-au infectat deși erau vaccinați. Astfel, 98,7% din persoanele vaccinate au fost protejate până în prezent.
- De 3-4 săptămâni, nu mai găsim și alte tulpini după secvențiere, în afară de Delta. Este evident că Delta e tulpina dominantă.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.