The instrument platform of the 305m telescope at Arecibo Observatory in Puerto Rico fell overnight. No injuries were reported. NSF is working with stakeholders to assess the situation. Our top priority is maintaining safety. NSF will release more details when they are confirmed. pic.twitter.com/Xjbb9hPUgD
— National Science Foundation (@NSF) December 1, 2020
Autoritățile programaseră chiar săptămânile trecute să demoleze radiotelescopul, după ce instalația fost avariată de accidentele din ultimele luni. A fost cel mai mare observator din categoria sa până în 2016, când China a construit unul similar.
Toate operațiunile din cadrul observatorului au fost sistate în luna august, când un cablu de suport s-a desprins din articulație. La acel moment, s-a produs o spărtură de 30 de metri în discul reflectorizant. Ulterior, la începutul lunii trecute, un alt cablu s-a desprins și a spart și mai mult discul. Experții precizau atunci că structura “este în pericol de a avea o prăbușire catastrofală”.
“Timp de aproape 60 de ani, Observatorul Arecibo a fost un far pentru știință. Avem în vedere asistarea comunității științifice și menținerea relației cu populația din Puerto Rico”, anunță directorul Fundației Naționale de Știință a SUA.
Radiotelescopul a fost inițial construit pentru a fi o parte din sistemul antirachetă al SUA în anii 1950, iar în 1963 a devenit un observator dedicat studierii ionosferei, fiind în funcțiune vreme de 57 de ani.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.