Procurorul general al României a susținut o declarație de presă, imediat după ce ministrul Justiției, Tudorel Toader, a prezentat raportul de evaluare a activității manageriale a acestuia, în urma căruia a declanșat procedura de revocare din funcție a lui Augustin Lazăr.
Procurorul General consideră că „raportul de evaluare a activității prezentat astăzi este răspunsul pe care executivul, prin vocea ministrului Justiției, înțelege să îl dea Comisiei de la Veneția”.
Lazăr a mai precizat că „nu a putut fi nicio conspirație pe care o pretinde domnul ministru, între fostul ministru al Justiției, membrii CSM și președinte, să se prefacă că nu observă inexistența acestei condiții la dosar”.
În încheiere, procurorul general a dorit să transmită un mesaj românilor: „Doresc să le transmit cetățenilor României să aibă încredere în procurori și să îi asigur că vom rămâne fideli spiritului Constituției. Constituția nu este numai a cuiva, care pretinde că o știe foarte bine, este a noastră, a tuturor. Vom rămâne fideli spiritului Constituției, în sensul de a reprezenta cu profesionalism și imparțialitate interesele României. Vă rog să îmi scuzați starea emoțională, dar nu îmi indiferent ceea ce vă spun, mă simt într-un moment special al carierei mele, al românilor.”
Principalele declarații ale lui Augustin Lazăr:
„Raportul de evaluare a activității prezentat astăzi este răspunsul pe care Executivul, prin vocea ministrului Justiției, înțelege să îl dea Comisiei de la Veneția. Raportul prezentat azi este modul în care Executivul, prin ministrul Justiției, înțelege să respecte independența Ministerului Public, ca parte a autorității judecătorești din România. Cu referire la concluziile și exagerările vizibile și interesate ale ministrului, îmi rezerv dreptul de a răspunde punctual în cursul zilelor următoare. Pentru moment doresc să fac câteva precizări.
Respectarea deciziilor CCR a stat la baza tuturor deciziilor luate. În această calitate, mi-am exercitat și obligația managerială de a lua atitudine publică, de a exprima un punct de vedere instituțional, ca o reacție la numeroasele atacuri nejustificate la adresa sistemului judiciar. Astfel, discursul public a fost în conformitate cu jurisprudența CEDO, întrucât în calitate de conducător al Ministerului, am dreptul și obligația de a vorbi, de a exprima opinii cu privire la reformele legislative importante care sunt în curs în România. Libertatea de exprimare trebuie folosită pentru supremația legii și apărarea oricărei imixtiuni de natură a afecta independența procurorilor. La sfârșitul anului trecut, ca urmare a solicitării ministrului Justiției, Inspecția Judiciară a efectuat un control. Concluziile au fost pozitive, confirmate de secția de profil a CSM. După mai puțin de un an, nemulțumit de concluzii, ministrul înțelege să pună sub semnul întrebării competențele acestei instituții.
În cursul acestui an, evaluarea profesională a procurorului general a fost efectuată conform prevederilor legale de către CSM, concluziile fiind, de asemenea, pozitive. Procurorul a fost notat cu calificativul foarte bine. În condițiile în care concluziile sunt pozitive, concluziile la care a ajuns ministrul, fără o bază factuală solidă, reprezintă un demers de natură a destabiliza Ministerul Public.
Într-un context sensibil, și am în vedere modificările legislative în curs, stabilitatea funcției de procuror general al PÎCCJ este esențială pentru stabilitatea instituțională. În zilele următoare voi preciza punctual și veți vedea cât de clare sunt precizările pe care ministrul Justiției le-a făcut. O să vă dau exemplu doar de două astfel de exagerări, pentru a vedea care este calitatea și rigoarea unei evaluări făcute de ministrul Justiției din România. Procurorul pe care îl vedeți în față a fost notat timp de 36 de ani cu calificativul „foarte bine”, este o stare de fapt care poate fi consultată în mapa de la CSM. Conform legii, cine candidează pentru o funcție de conducere, la ultima evaluare trebuie să fi avut calificativul „foarte bine”. Este foarte ușor de înțeles că nu a putut fi nicio conspirație pe care o pretinde domnul ministru, între fostul ministru al Justiției, membrii CSM și președinte, să se prefacă că nu observă inexistența acestei condiții la dosar.
Cine a avut 36 de ani doar calificativul foarte bine și niciodată nu a fost contestat și nici acum nu este contestat. Veți avea o radiografie completă a tuturor acestor afirmații penibile care sunt trecute în așa-zisa analiză a procurorului general de la ÎCCJ.
Vă mai dau un exemplu. Spune analiza că procurorul general nu a luat nicio atitudine, ba a încurajat manifestările. Sunt 16 sesizări pe care procurorul general le-a făcut pe parcursul mandatului lui către Inspecția Judiciară. Din 16 sesizări, două privesc procurori din DNA, șase sunt cele în care procurorul general a exercitat în calitatea lui acțiunea disciplinară împotriva procurorilor față de care au apărut indicii că au comis abateri disciplinare. Și atunci de ce spun autorii acestei lucrări că procurorul general a încurajat aceste fapte? De ce, dacă o minimă cultură juridică ne arată că există o jurisprudență CEDO, care ne arată că magistrații de rang înalt au dreptul și obligația, dată fiind ingeniozitatea celor care folosesc legea pentru a afecta ordinea de drept… Este o noutate în jurisprudență CEDO, dar trebuie să ai și bună dispoziție de a o citi și de a o prezenta împreună cu alte lucruri și nu cu exagerări care sunt prezentate în acest raport.
Toată lumea așteaptă să nu mai plătim daune, să nu mai avem condamnări la CEDO pentru marile dosare. La câteva luni se destructurează ceea ce reușim, o echipă de profesioniști, să adunăm la un loc.
La final doresc să le transmit cetățenilor României să aibă încredere în procurori și să îi asigur că vom rămâne fideli spiritului Constituției. Constituția nu este numai a cuiva, care pretinde că o știe foarte bine, este a noastră, a tuturor. Vom rămâne fideli spiritului Constituției, în sensul de a reprezenta cu profesionalism și imparțialitate interesele României. Vă rog să îmi scuzați starea emoțională, dar nu îmi indiferent ceea ce vă spun, mă simt într-un moment special al carierei mele, al românilor”.
Tudorel Toader a prezentat un raport de evaluare care cuprinde 20 de puncte. La punctul 3, ministrul Justiției i-a imputat lui Augustin Lazăr activitatea DNA: „Faptele reținute în sarcina procurorului-șef DNA sunt în egală măsură imputabile procurorului general, cel care este ierarhic superior și cel care avea și are obligația și competența de a coordona”.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.