Ministerul Afacerilor Interne a anunțat, astăzi, Ordonanța Militară nr. 7. Ministrul Marcel Vela a detaliat principalele măsuri adoptate și a explicat necesitatea adoptării.

„Alt factor este comportamentul unor cetățeni, care nu înțeleg cât de periculos este să ignore legea. Avem deja un cetățean arestat preventiv pentru că a încercat să fugă de agenți, la Vaslui. În Ialomița, dintr-un total de 48 de cazuri de infecție, 31 sunt din Țăndărei. Din 8 decedați, 7 sunt tot de acolo”, a precizat ministrul.

Principalele măsuri prevăzute în ordonanță:

  • se instituie carantină pentru localitatea Țăndărei, județul Ialomița.
  • se suspendă toate zborurile spre Austria, Belgia, Elveția, SUA, Olanda, Turcia, Marea Britanie și Iran, începând de mâine.
  • se prelungește perioada de suspendare pentru transportul rutier internațional de persoane dinspre Spania, Italia, Franța, Germania, Turcia, Austria, Elveția, Belgia, Olanda și Marea Britanie.
  • La cererea ministrului Mediului, a fost introdus un articol pentru a preveni infracțiunile forestiere. Personalul forestier va participa în dispozitivele de control al circulației împreună cu personalul MAI și MApN, în vederea controalelor specifice.
  • ordonanța va fi publicată azi în Monitorul Oficial.

Numărul persoanelor infectate cu coronavirus a urcat sâmbătă la 3613, dintre care 329 s-au vindecat și au fost externate. Totodată, 141 de persoane au decedat din cauza Covid-19.

Ordonanța militară:

Ordonanta Militara 7 Din 4 Aprilie 2020 (1)

Principalele declarații ale ministrului:

„România traversează una dintre cele mai dificile perioade din istoria recentă, protejarea sănătății cetățenilor este o prioritate care concentrează eforturilor tuturor. Distanțarea socială este unica soluție acum. Știu că este greu. În această lună are loc Paștele, vom petrece acest moment într-un mod atipic. Viața noastră depinde de cum vom acționa acum. Știu că mulți gândiți că nu are cum să vă afecteze ce faceți azi, dar vă spun că măsurile au fost luate pe baza celor spuse de specialiști. Învingătorii nu sunt cei care nesocotesc regulile, haideți să luptăm de aceeași parte a baricadei.

https://www.facebook.com/ministeruldeinterne/videos/653859955176660/

Ca să câștigăm războiul, am semnat o nouă ordonanță militară avizată de prim-ministru. Vreau să mai fac precizări scurte referitoare la emiterea ordonanței: evoluția internațională e de așa natură altfel încât vrem să ne asigurăm că diminuăm la minim orice risc.

Alt factor este comportamentul unor cetățeni, care nu înțeleg cât de periculos este să ignore legea. Avem deja un cetățean arestat preventiv pentru că a încercat să fugă de agenți, la Vaslui. În Ialomița, dintr-un total de 48 de cazuri de infecție, 31 sunt din Țăndărei. Din 8 decedați, 7 sunt tot de acolo. Se instituie carantină pentru localitatea Țăndărei. Acolo permitem doar intrarea și ieșirea pentru transport marfă, aprovizionare și lucrători nerezidenți.

Vreau să anunț cetățenii că măsurile de verificare, control și acces se realizează de către personal din structurile MAI, în colaborare cu cele MApN. Consiliul Județean Ialomița, primăriile și consiliile locale vor lua măsuri pentru funcționarea serviciilor de asistență socială, funcționarea normală a serviciilor de utilități publice și aprovizionarea persoanelor fără sprijin.

Avem și o veste bună: am introdus aici un articol care permite zboruri efectuate de toți operatorii aerieni de curse charter pentru transportul lucrătorilor sezonieri către alte state. Am restricționat că aceste zboruri nu se referă la domeniul sanitar și asistență socială.

Altă componentă prevede prelungirea suspendării transportului rutier de persoane, efectuat către Spania, Italia, Franța, Irlanda, Olanda, Turcia, Austria, și retur, pe întreaga perioadă a stării de urgență.

Economia are nevoie de transportatori, am stabilit pentru aceștia că vor completa la intrarea în țară doar a unei declarații pe propria răspundere, în care specifică o adresă la care pot fi găsiți. Nu se vor izola, dar trebuie să aibă de la angajator echipament de protecție, iar la intrare în țară să nu aibă simptome COVID-19. La intrarea în țară, conducătorul auto străin trebuie să aplice pe parbriz un colant special care va identifica acest tip de transport, iar șoferul trebuie să aibă asupra sa un formular de tranzit, până la părăsirea țării. Dacă nu le are, va intra în carantină 14 zile.

Pentru a ajuta personalul medical și familiile lor, ministerele cu rețea proprie sau autoritățile locale vor asigura, la cerere, spațiu destinat odihnei și pauzei dintre gărzi pentru personalul medical.

Un subiect care preocupă românii: la cererea ministrului Mediului, am introdus un articol pentru a preveni infracțiunile forestiere. Personalul forestier va participa în dispozitivele de control al circulației împreună cu personalul MAI și MApN, în vederea controalelor specifice”.

După ce a dat citire Ordonanței Militare nr. 7, ministrul a făcut apel la românii din Diaspora să nu se întoarcă acasă pentru Sărbătorile Pascale: „Dragilor, rămâneți acasă în țările în care locuiți și faceți acolo sărbătorile în pace și liniște. Aici vom fi obligați să vă punem să locuiți 14 zile în carantină. Acest lucru nu face bine nimănui. Vă mulțumesc dacă înțelegeți și vreau să fiu sigur că știți adevărul despre situația din România. Dumnezeu să binecuvânteze România și pe dumneavoastră, frați compatrioți, oriunde v-ați afla!”

Ordonanța a fost anunțată de premierul Orban, într-o adresare către jurnaliști, înainte de conferința de la sediul MAI. Prim-ministrul a avut un mesaj pentru persoanele care se gândesc să se întoarcă în țară, pentru vacanța de Paște: „ Toți cei care vor veni de mâine nu vor petrece Paștele cu familiile, ci vor fi trecuți direct în carantină”. Orban a mai precizat că „de luni, vom depăși capacitatea de 3.000 de persoane testate zilnic și tot luni, în ședința de guvern, pe ordinea de zi se va regăsi suplimentul de 500 de euro pentru medici, anunțat de președintele Iohannis”.

 

Reamintim, autoritățile au adoptat, până acum, alte șase ordonanțe militare. Cea mai recentă dintre ele (anunțată pe 30 martie) prevede carantinarea municipiului Suceava și a opt localități din vecinătatea sa, pe perioada stării de urgență. Celelalte localități care le înglobează pe acestea au intrat în izolare, pentru a asigura o zonă de siguranță pentru restul locuitorilor județului. Cu excepția transporturilor de marfă, a materiilor necesare aprovizionării și a muncitorilor nerezidenți, intrările și ieșirile în zonele carantinate sunt interzise. De asemenea, poliția și armata vor asigura respectarea măsurilor impuse prin carantină. Aici conținutul integral al ordonanței.

Ordonanța Militară nr. 5 (adoptată tot pe 30 martie) reglementează că persoanele care părăsesc neautorizat locul carantinei sunt obligate să reia ciclul de 14 zile, și vor suferii consecințele legale. Persoanele care părăsesc zona de izolare vor intra 14 zile în carantină. Totodată, a fost prelungită cu două săptămâni suspendarea zborurilor spre și dintre Italia, Spania și Germania. Bogdan Despescu, secretar de stat din ministerul Afacerilor Interne, a precizat că restricțiile nu se aplică zborurilor de marfă, zborurilor de stat sau celor umanitare. Aici conținutul integral al ordonanței.

Prin Ordonanța Militară nr. 4 (din 25 martie) au fost interzise deplasările neesențiale, deci cele care nu țin de serviciu, aprovizionare, situații medicale care nu permit amânări sau îngrijirea persoanelor vulnerabile. S-a fixat, pentru persoanele de peste 65 de ani, un interval orar în care pot părăsi domiciliul, dar numai în situațiile de mai sus, respectiv 11:00-13:00. Prin aceeași ordonanță, personalul militar a fost mandatat să asigure respectarea regulilor pentru combaterea pandemiei. Aici conținutul integral al ordonanței.

Ordonanța Militară nr. 3 a fost adoptată după ce președintele a proclamat starea de urgență, în data de 21 martie. Prin aceasta, au fost suspendate activității în mall-uri și cabinete dentare și interzice circulația grupurilor mai mari de trei persoane, care nu sunt membri ai aceleași familii.

Prevederile primelor două ordonanțe militare au fost completate sau modificate prin ordonanțele ulterioare.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday