“Guvernul nostru a decis să informeze NATO cu privire la dorința Suediei de a deveni membră a Alianței. Părăsim o eră și intrăm într-una nouă”, a declarat Magdalena Andersson, care a adăugat că nu dorește ca pe teritoriul țării sale să fie stabilite baze permanente ale NATO sau arme nucleare. O dată pentru depunerea oficială a cererii de aderare nu a fost încă stabilită, dar premierul suedez a declarat că acest demers va avea loc simultan cu Finlanda.
În cadrul unei conferințe de presă, premierul a precizat, potrivit BBC, că Suedia se va afla într-o poziție vulnerabilă pe parcursul procesării cererii sale de aderare la NATO. Anterior, Marea Britanie anunța că va apăra Finlanda și Suedia în cazul unui atac rusesc, “indiferent că acestea fac sau nu parte din NATO”. Oficialul suedez a mai adăugat este însă de părere că acest proces va fi susținut de cetățeni.
“Guvernul Suediei intenționează să aplice pentru aderarea la NATO. Este un moment istoric pentru țara noastră. Cu un sprijin larg din partea partidelor politice, concluzia este că Suedia va fi o țară mai puternică alături de aliații din NATO”, a scris și ministrul suedez al Afacerilor Interne, Anna Linde, pe Twitter.
Suedia a evitat alianțele militare începând cu sfârșitul războaielor napoleoniene. La fel ca și Finlanda, și-a menținut neutralitatea pe tot parcursul Războiului Rece, dar s-a apropiat de NATO după prăbușirea Uniunii Sovietice. Opinia publică din ambele țări nordice a fost ferm îndreptată împotriva aderării la NATO până la izbucnirea războiului din Ucraina, în luna februarie a acestui an, moment care a marcat o schimbare dramatică în favoarea aderării la alianța politico-militară.
Duminică, social-democrații aflați la guvernare în Suedia au transmis un comunicat de presă în care își declarau susținerea pentru aderare, formând astfel o majoritate în parlament în favoarea acestei decizii.
În contexul acestor evenimente, președintele rus Vladimir Putin a declarat luni după-amiază că “Moscova nu este deranjată de Finlanda și Suedia”, dar că o expansiune a infrastructurii militare NATO pe teritoriile celor două țări nordice “cere o reacție din partea Rusiei”.
Surse alternative: BBC, AP News
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.