În cadrul unei conferințe de presă, la care a participat și fostul ministrul al Justiției, Stelian Ion, Anca Dragu a declarat că Florin Cîțu ar fi trebui să formuleze și să trimită Parlamentului propuneri de miniștri pentru posturile vacante până în data de 12 septembrie, deoarece “s-a schimbat structura Guvernului”.
În acest caz, Anca Dragu a spus că va trimite la Curtea Constituțională a României o sesizare prin care solicită să constate existența unui conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Guvern.
În schimb, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a subliniat că durata maximă cu privire la asigurarea unui interimar la ministere este de 45 de zile: “Termenul este termenul care este prevăzut în Constituţie – durata maximă cu privire la asigurarea unui interimat la ministere. Această durată maximă este de 45 de zile, deci termenul constituţional pe care îl are Guvernul în cazul unei remanieri, cu schimbarea configuraţiei politice pentru a veni în faţa Parlamentului şi a putea cere votul pentru miniştrii plini care înlocuiesc miniştrii care au aparţinut altor formaţiuni politice, este de 45 de zile”, a declarat Ludovic Orban.
Preşedintele Senatului a prezentat și punctul de vedere al Camerei superioare a Parlamentului referitor la sesizarea Guvernului privind moţiunea de cenzură: ”Este vorba despre un conflict politic mai degrabă, care, de la nivelul Guvernului, se doreşte a se transforma într-un conflict juridic de natură constituţională”.
Principalele declarații ale Președintelui Senatului, Anca Dragu:
- Arătăm că nu se constituie niciun fel de blocaj al activităților celor două instituții, numai un blocaj care ar putea sta la baza unui conflict juridic. Este vorba de un conflict politic, care se dorește a se transforma într-unul juridic de natură constituțională.
- Trimit către CCR un al doilea document, o cerere de soluționare a conflictului juridic dintre Parlament și Guvern. Aici solicit instanței să constate existența unui conflict juridic de natură constituțională, născut din încălcarea dispozițiilor constituționale.
- De asemenea, cer obligarea Primului Ministrului în a formula propuneri de miniștri și de a le înainta Parlamentului.
- În data de 2 septembrie am asistat la demiterea domnului Stelian Ion. În data de 8 septembrie avem o scrisoare semnată de co-președinții USR PLUS, Dan Barna și Dacian Cioloș către premier atrăgând atenția asupra schimbării compoziției politice la nivelul Guvernului.
- Avem prevederile constituționale precum și cele din codul administrativ care cer ca în termen de 5 zile de la vacantarea posturilor să se transmită noile propuneri.
- Cum spuneam, în data de 12 septembrie, premierul ar fi trebui să facă aceste propuneri și să le trimită spre Parlament.
- Dacă eu am dreptate în fața CCR, cine își dă demisia? Vorbim de dreptul unei pătrimi de parlamentari de a depune o moțiune de cenzură. Eu explic că nu este un element pe care președinții camerelor să îl verifice și să îl legitimeze într-un fel. Ideea era să informăm guvernul cu privire la un calendar legat de această moțiune de cenzură.
Săptămâna trecută, Guvernul a solicitat CCR să constate existența unui conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Guvern, cu privire la modul în care a fost inițiată și depusă moțiunea de cenzură USR PLUS – AUR. Ulterior, CCR a cerut Guvernului și Parlamentului să-și expună până pe 15 septembrie punctele de vedere, urmând ca apoi să stabilească data ședinței.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.