Klaus Iohannis a participat la ședința de guvern de astăzi, în care este de așteptat să fie adoptată ordonanța de urgență privind modificarea Codului Fiscal. Președintele a sosit la Guvern însoțit de mai mulți consilieri, printre care Leonard Orban, consilier pe Afaceri Europene.
Update 16:40: Președintele Iohannis a plecat de la Palatul Victoria. însă edința de guvern nu s-a terminat.
Înainte de începerea ședinței de Guvern, atât Președintele Iohannis, cât și Premierul Dăncilă au susținut declarații.
Președintele a spus că prezența sa la ședința de guvern are loc în virtutea atribuțiilor conferite președintelui României de Constituție. Iohannis a făcut referire la o decizie a Curții Constituționale din 2007, care spune că președintele României poate să participe oricând la orice ședință de Guvern.
Viorica Dăncilă a anunțat că ședința de guvern va fi împărțită în două. În prima parte se vor probleme referitoare la cele trei domenii – apărare, ordine publică și politică externă, iar în cea de-a doua etapă se va discuta despre actele normative referitoare la domeniul economic.
„Ședința va avea loc în două etape: prima în care vom face referire la cele trei domenii – apărare, ordine publică și politică externă și a doua etapă care cuprinde actele normative referitoare la domeniul economic”, a spus Dăncilă.
Imagini de la începutul ședinței de guvern:
https://www.facebook.com/privesc.eu/videos/292041234850074/
Președintele Iohannis a anunțat în urmă cu câteva zile că va merge la ședințele de Guvern, pentru a împiedica o eventuală OUG pentru amnistie. „Amnistia ar fi o eroare gravă pentru România. Cu siguranță vom mai vorbi despre referendumul pe justiție”, spunea Iohannis acum două zile.
Principalele declarații ale lui Iohannis, la începutul ședinței:
„Voi face pe scurt câteva remarci legate de prezența mea în această ședință de guvern. Există întrebări, discuții. Aș vrea să le lămurim.
Participarea mea la ședința de guvern are loc în virtutea atribuțiilor conferite președintelui României de Constituție. Mai exact, pentru specialiști, este vorba de atribuțiile care se regăsesc în art. 80, 86 și 87, coroborate.
Aceste chestiuni s-au mai discutat în România, fiindcă au mai fost etape când nu s-a știut foarte clar cum și când trebuie să participe președintele României la ședințele de Guvern.
Există o clarificare a CCR încă din 2007, care se referă la aceleași articole pe care le-am citat, care spune că președintele poate participa oricând la orice ședință și această participare poate fi citită în trei feluri: președintele veghează la buna funcționare a autorităților și participarea îl edifică asupra modului în care funcționează Guvernul. În art. 86 se statuează că președintele poate consulta Guvernul, iar participarea președintelui este o formă legitimă care se poate exercita oricând. Foarte mulți specialiști s-au referit numai la art. 87, unde se specifică mai în detaliu care pot fi, în afară de cele enunțate deja, domeniile de interes direct pentru președinte. Este vorba de externe și de ordine publică și securitate.
Prezența președintelui la ședințe nu poate fi nici îngrădită, nici limitată. Nici limitată în timp, fiindcă în art. 87 citim: Ședințele la care participă președintele sunt ședințele pe care le prezidează.
Voi participa astăzi la ședința dvs. de guvern.
Nu vreau să citiți prezența mea doar într-o interpretare constituțională, ci în cheia unei colaborări obligatorii între noi, având în vedere că ne pregătim pentru preluarea președinției de la 1 ianuarie, iar mâine vom prelua în mod simbolic de la cancelarul federal al Austriei președinția Consiliului UE.
Nu e o problemă să recunoaștem că avem multe divergențe, dar într-o chestiune de mare interes național cum este președinția Consiliului UE, nu ne putem permite să nu colaborăm.
Pentru România, nicio altă variantă nu este bună. Se așteaptă de la noi poziții clare, corecte, transparente și în niciun caz nu se așteaptă o divergență între noi pe chestiunile care țin de președinție.
Ca să nu apară interpretări sau așteptări care nu au suport constituțional, subliniez că atunci când particip la ședința de guvern, prezidez ședința. Decizia, dar și răspunderea asupra punctelor în discuție la ședință aparțin Guvernului, în speță doamnei prim-ministru.
Putem să avem o întâlnire instituțional corectă”.
Și premierul Dăncilă a vorbit la începutul ședinței de guvern:
„Așa este. În ce privește apărarea, politica externă și ordinea publică, este în atributul dvs. să participați.
Legat de cooperare, am spus încă de la început că este necesară, pentru că președinția Consiliului UE reprezintă o provocare și o oportunitate de a demonstra că România este bine pregătită, cum au subliniat instituțiile europene.
Sunt convinsă că miniștrii cabinetelor au dosarele aflate pe agenda europeană, ca să poată da un răspuns pozitiv. Va fi o președinție de succes, dacă închidem cât mai multe dosare.
Sunt convinsă că o cooperare pe subiectele principale – Brexit, viitorul UE post-Brexit, summitul de la Sibiu, Cadrul Financiar Multianual, migrația, terorismul – va aduce plus pentru UE și România.
Consultările cu guvernul sunt foarte bune, pentru că există oportunitatea că fiecare ministru în parte poate să vorbească despre progresele pe care le face pe anumite dosare, să spună care este configurația în cadrul Consiliului și poate să ducă la rezultate foarte bune.
Știm că primul ministru va fi cel care conduce președinția Consiliului UE, iar președintele este cel care participă la Consiliul European. Și este important să vedem care sunt abordările.
Este important că fiecare pas făcut în acest sens să fie un pas făcut de România și sunt convinsă că toți ochii sunt ațintiți asupra României.
Acest proiect major trebuie să fie prioritar pentru toți. Mă bucură că opinia dvs. este în această direcție.
Legat de ședință de guvern de astăzi, dincolo de proiectele referitoare la domeniile la care am făcut referire anterior, mai fac câteva precizări. La finalul acestei săptămâni vor fi anunțați Un alt proiect: Clinică Dr. Calistrat Grozovici. Candidații pentru realizarea proiectului autostrăzii Ploiești-Comarnic-Brașov. Este un contract de aproximativ 1,36 mld de euro”.
Ședința de Guvern ar fi trebuit să înceapă la ora 15:00. Premierul Viorica Dăncilă a declarat astăzi că nu a fost contactată de Președinție, în legătură cu prezența lui Klaus Iohannis la ședință.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.