Comunicatul Administrației Prezidențiale:
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat joi, 18 februarie a.c., decretul pentru promulgarea Legii privind stabilirea unor măsuri pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce privește instituirea Parchetului European (EPPO) (PL-x 671/02.11.2020).
Pe 16 octombrie 2019, Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene, după un lung conflict cu autoritățile române care au încercat să blocheze alegerea, au numit-o pe Laura Codruța Kövesi în funcția de prim-procuror european.
Pe 23 octombrie 2019 decizia de numire a Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european a fost semnată oficial. Pe 28 septembrie 2020 Parchetul European și-a început activitatea, Laura Codruța Kovesi și cei 22 de procurori europeni depunând atunci jurământul. Aceștia s-au angajat “să nu solicite și să nu accepte instrucțiuni de la nicio persoană sau entitate exterioară parchetului european”.
„Misiunea lor este clară: combaterea criminalității financiare și protejarea banilor contribuabililor din UE. Infractorii nu cunosc frontiere. Este timpul ca nici procurorii să nu facă acest lucru. Parchetul European va schimba jocul în combaterea infracțiunilor financiare transfrontaliere ”, a declarat Věra Jourová, vicepreședinte pentru transparență și valori.
Noul Parchet European (EPPO) este primul parchet supranațional, care va investiga și urmări penal fraudele și alte infracțiuni care afectează interesele financiare ale UE (așa-numitele infracțiuni „PIF”).
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.