BREAKING: US House Speaker Nancy Pelosi’s plane lands in Taiwan https://t.co/fgLHO7d6qk pic.twitter.com/ChXaAqaHDF
— Bloomberg TV (@BloombergTV) August 2, 2022
Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților din Congresul American, a scris un articol de opinie care a fost publicat de către cotidianul The Washington Post după ce aceasta a ajuns la Taipei, capitala Taiwanului. Textul poartă titlul “De ce conduc o delegație a Congresului în Taiwan?”, iar doamna Pelosi amintește de stabilirea relațiilor între SUA și Taiwan, “unul dintre cei mai importanți piloni ai politicii americane în regiunea Asia-Pacific”.
Ea aduce aminte că cele două părți duc relații externe încă de acum 43 de ani, când congresmenii au votat covârșitor pentru acest lucru, iar președintele Jimmy Carter a promulgat o lege în acest sens. Această lege este “jurământul Statelor Unite pentru Taiwan”, consideră oficialul american, care spune că prin vizita istorică de astăzi, America arată că și-a respectat jurământul.
Liderul american explică faptul că evenimentul nu trebuie văzut ca o încălcare a politici ”unei singure Chine”, pentru că americanii nu puteau “sta pe loc în timp ce Partidul Comunist Chinez amenință Taiwanul – și democrația însăși”.
By traveling to Taiwan, we honor our commitment to democracy: reaffirming that the freedoms of Taiwan — and all democracies — must be respected.
Read my opinion piece in the @washingtonpost on why I’m leading a Congressional delegation to Taiwan.https://t.co/tLhIzvfkTH
— Nancy Pelosi (@SpeakerPelosi) August 2, 2022
Redăm mai jos textul scris de Nancy Pelosi și găzduit de publicația Washington Post:
“În urmă cu circa 43 de ani, Congresul American a votat cu o majoritate covârșitoare – iar președintele a promulgat – Legea Relațiilor cu Taiwanul, unul dintre cei mai importanți piloni ai politicii externe americane în regiunea Asia-Pacific.
Această lege a stabilit angajamentele Americii față de un Taiwan democratic, oferind cadrul pentru relații economice și diplomatice care să să înflorească într-un parteneriat-cheie. A încurajat o prietenie profundă înrădăcinată în interese și valori comune: autodeterminare și autoguvernare, democrație și libertate, demnitate umană și drepturile omului.
Prin lege, SUA au făcut un jurământ solemn de a sprijini și a apăra Taiwanul: <<să ia în considerare orice efort de a determina viitorul Taiwanului prin alte mijloace decât pașnice… o amenințare la adresa păcii și securității zonei Pacificului de Vest și de mare îngrijorare pentru Statele Unite>>.
Astăzi, America trebuie să își amintească de acel jurământ. Trebuie să fim alături de Taiwan, care este o insulă de reziliență. Taiwan este un lider în guvernanță, în privința gestionării pandemiei de coronavirus, a conservării mediului și a acțiunilor în domeniul climatic. Este un lider al păcii, al securității și al dinamismului economic: cu un spirit antreprenorial, o cultură a inovării și o putere tehnologică ce stârnesc invidia.
Totuși, în mod tulburător, această democrație vibrantă și robustă – una dintre cele mai libere din lumă conform studiului Freedom House și condusă de către o femeie – este sub amenințare.
În ultimii ani, Beijingul a intensificat dramatic tensiunile cu Taiwanul. Republica Populară Chineză (RPC) a intensificat patrulele cu bombardiere, de avioane de luptă și de avioane de supraveghere, lângă zona de apărare taiwaneză sau chiar dincolo de aceasta. Toate acestea au determinat Departamentul american al Apărării să concluzioneze că Armata Chineză probabil se pregătește pentru o situație de unificare cu Taiwanul prin forță.
Republica Populară Chineză a dus conflictul și în spațiul cibernetic, lansând zilnic atacuri împotriva site-urilor guvernului taiwanez. În același timp, Beijingul constrânge Taiwanul din punct de vedere economic, presând companiile globale să-și rupă legăturile cu insula, intimidând țările care cooperează cu Taiwanul și reprimând turismul din RPC
În fața agresiunii accelerate din partea Partidului Comunist Chinez, vizita delegație noastre ar terbui văzută ca o declarație fără echivoc că America este alături de Taiwan, partenerul nostru democratic, pe măsură ce se apără pe sine și propria libertate.
Vizita noastră – una dintre multele vizite ale congresmenilor pe insulă – nu contrazice în niciun fel politica unei singure Chine, ghidată de Legea Relațiilor cu Taiwanul din 1979, de Comisia Reunită SUA – China. Statele Unite continuă să se opună unilateral eforturilor de a schimba situația actuală [a Taiwanului].
Vizita noastră face parte din călătoria noastră mai largă în Pacific – care include Singapore, Malaysia, Coreea de Sud și Japonia – concentrată pe securitate comună, parteneriat economic și guvernanță democratică. Discuțiile noastre cu partenerii taiwanezi se vor concentra pe reafirmarea sprijinului nostru față de insulă și pe promovarea intereselor comune, inclusiv pe promovarea unei regiuni Indo-Pacifice libere și deschise. Solidaritatea Americii cu Taiwanul este mai importantă astăzi decât a fost vreodată – nu numai pentru cei 23 de milioane de locuitori ai insulei, dar și pentru milioanele de cetățeni din China care sunt oprimați și amenințați.
În urmă cu 30 de ani, am fost într-o delegație bipartidă a Congresului în China, unde, în Piața Tiananmen , am desfășurat un banner pe care scria: <<Pentru cei care au murit pentru democrație în China>>. Polițiști în civil ne-au urmărit apoi când plecam din piață. De atunci continuă istoricul abisal al Beijingul în domeniul încălcării drepturilor omului și al statului de drept, pe măsură ce președintele Xi Jinping își întărește puterea.
Reprimarea brutală a libertății politice și a drepturilor omului în Hong Kong, făcută de Partidul Comunist Chinez – chiar și arestarea cardinalului catolic Joseph Zen – a aruncat promisiunea <<o țară, două sisteme>> la gunoi. În Tibet, Partidul Comunist a condus o campanie de lungă durată de ștergere a limbii, a religiei, a culturii și a identității localnicilor. În provincia Xinjiang, Beijingul perpetuează un genocid împotriva musulmanilor uiguri și a altor minorități. Și în tot restul țării, Partidul Comunist continuă să aresteze activiștii, liderii libertății religioase și pe alții care sfidează regimului.
Nu putem sta pe loc în timp ce Partidul Comunist Chinez amenință Taiwanul – și democrația însăși.
Într-adevăr, facem această călătorie într-un moment în care lumea se confruntă cu o alegere între autocrație și democrație. Pe măsură ce Rusia își duce războiul premeditat și ilegal împotriva Ucrainei, omorând mii de oameni nevinovați – chiar și copii – este esențial ca America și aliații noștri să clarifice că nu vom renunța niciodată în fața autocraților.
Când am condus o delegație a Congresului la Kiev în aprilie – vizita de cel mai înalt nivel din partea SUA în țara asediată – i-am transmis președintelui Volodimir Zelenski că am admirat apărarea democrației pentru Ucraina și pentru restul lumii.
Călătorind în Taiwan, ne onorăm angajamentul pentru democrație: reafirmând că libertățile Taiwanului – și ale tuturor democrațiilor – trebuie să fie respectate”.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.