UPDATE. Pentagonul spune că perspectiva ca avioanele de vânătoare Mig 29, eventual transferate de Polonia, să plece de la o bază NATO și “să zboare în spațiul aerian care este contestat de Rusia, deasupra Ucrainei, ridică îngrijorări serioase pentru întreaga alianță”. John Kirby, secretarul de presă al Pentagonului, a declarat că “vom continua să ne consultăm cu Polonia și cu ceilalți aliați ai noștri din NATO cu privire la această problemă și la provocările logistice dificile pe care le prezintă, dar nu credem că propunerea Poloniei este una sustenabilă”.
Știrea în forma inițială
“Autoritățile Republicii Polone, ca urmare a consultărilor dintre Președinte și Guvern, sunt gata să trimită – imediat și gratuit – toate avioanele Mig-29 din arsenalul țării la Baza Aeriană Ramstein și să le pună la dispoziția guvernului SUA”, a transmis guvernul de la Varșovia într-un comunicat.
În schimbul avioanelor de luptă, Polonia a cerut SUA “avioane utilizate, cu capacități operaționale corespunzătoare”, precizând că țara este pregătită să stabilească imediat procedurile pentru achiziționarea aeronavelor americane.
De asemenea, guvernul de la Varșovia a îndemnat și celelalte state din cadrul NATO care dețin avioane Mig-29 să acționeze în același sens.
Anterior, UE a precizat că va trimite 70 de avioane de luptă în Ucraina, inclusiv 28 de avioane Mig-29 din Polonia, 12 din Slovacia și 16 din Bulgaria, alături de 14 Su-25 (de atac la sol).
România nu s-a numărat printre țările donatoare de avioane de producție sovietică, pentru că singurele avioane militare operaționale pe care le mai are în acest moment sunt Migurile 21, pe care piloții ucraineni nu sunt antrenați să le manevreze.
Sursa: Reuters, Guvernul Poloniei
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.