Foto: Mateusz Morawiecki, prim-ministrul Poloniei

Decizia Tribunalului Constituțional a venit după ce prim-ministrul Mateusz Morawiecki a cerut această clarificare, deși Tratatele UE, semnate de fiecare țară la aderare prevăd că acestea au prioritate față de legislația internă a statelor membre. Însă doar doi din cei 14 judecători constituționali ai Curții poloneze s-au opus deciziei, în condițiile în care Bruxelles consideră că Tribunalul constituțional polonez nu mai este legitim după ce Partidul Lege și Justiție (PiS), aflat la guvernare, a impus modificări ce i-au permis numirea unui număr majoritar de judecători.

“Primatul dreptului constituțional asupra altor surse legislative rezultă direct din Constituția Republicii Polonia”, a scris purtătorul de cuvânt al guvernului PiS, Piotr Muller, pe Twitter, după decizia instanței: “Astăzi (încă o dată), acest lucru a fost clar confirmat de Tribunalul Constituțional”.

Fondul problemei îl reprezintă intenția Comisiei Europene de a bloca fondurile de redresare post-pandemică (PNRR) ale Poloniei, din cauza nerespectării statului de drept. Mai exact, Polonia a fost supusă unor critici repetate din partea Comisiei în problemele legate de drepturile comunității LGBTQ, drepturile femeilor și libertatea presei, dar și pentru procedura de numite a judecătorilor la Curtea Supremă. Așa-numita reformă judiciară promovată de partidul de guvernare (de extremă dreapta) este considerată o astfel de încălcare.

În luna martie, o hotărâre a Curții Europene de Justiție arăta că UE poate obliga statele membre să nu ia în considerare anumite dispoziții din legislația națională, inclusiv din dreptul constituțional. 

Sursa: Reuters.

Sursa foto: Gints Ivuskans | Dreamstime.com.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday