Foto: Mateusz Morawiecki, prim-ministrul Poloniei
Decizia Tribunalului Constituțional a venit după ce prim-ministrul Mateusz Morawiecki a cerut această clarificare, deși Tratatele UE, semnate de fiecare țară la aderare prevăd că acestea au prioritate față de legislația internă a statelor membre. Însă doar doi din cei 14 judecători constituționali ai Curții poloneze s-au opus deciziei, în condițiile în care Bruxelles consideră că Tribunalul constituțional polonez nu mai este legitim după ce Partidul Lege și Justiție (PiS), aflat la guvernare, a impus modificări ce i-au permis numirea unui număr majoritar de judecători.
“Primatul dreptului constituțional asupra altor surse legislative rezultă direct din Constituția Republicii Polonia”, a scris purtătorul de cuvânt al guvernului PiS, Piotr Muller, pe Twitter, după decizia instanței: “Astăzi (încă o dată), acest lucru a fost clar confirmat de Tribunalul Constituțional”.
Fondul problemei îl reprezintă intenția Comisiei Europene de a bloca fondurile de redresare post-pandemică (PNRR) ale Poloniei, din cauza nerespectării statului de drept. Mai exact, Polonia a fost supusă unor critici repetate din partea Comisiei în problemele legate de drepturile comunității LGBTQ, drepturile femeilor și libertatea presei, dar și pentru procedura de numite a judecătorilor la Curtea Supremă. Așa-numita reformă judiciară promovată de partidul de guvernare (de extremă dreapta) este considerată o astfel de încălcare.
În luna martie, o hotărâre a Curții Europene de Justiție arăta că UE poate obliga statele membre să nu ia în considerare anumite dispoziții din legislația națională, inclusiv din dreptul constituțional.
Sursa: Reuters.
Sursa foto: Gints Ivuskans | Dreamstime.com.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.